SP Maskiner ser ljust på framtiden

_W5A3726

SP Maskiner grundades 1978, i den lilla byn Lillarp mitt i de småländska skogarna. 1980 tillverkade SP Maskiner världens första engreppsaggregat SP21 som kom att revolutionera det professionella skogsbruket. Företagets grundare var skogsentreprenören Lars Pedersen och verkstadsägaren Ingemar Sandahl.

970-talet som Lars Pedersen presenterade idén om hur man kunde rationalisera skogsavverkningen för Ingemar Sandahl, som efter lite funderande tände på idén.

Redan efter tre veckor kom han med en lovande konstruktion som innefattade funktionerna fällning, kvistning och kapning, monterade i gripen.

Siktet var inställt på produktion av granmassaved i fällande längder, utan längdmätning, i första gallring. Montaget skedde på en Rottneskotare och Lars Pedersen provade tekniken i praktisk drift. Flera aktören visade snabbt intresse för den nya tekniken. Sandahl och Pedersen bildade handelsbolaget SP- Maskiner för att arbeta vidare med projektet. Resultatet av utvecklingsarbetet blev ett lätt gripskördaraggregat försedd med klipp. Det fick namnet SP 21 och den första engreppsskördaren var därmed född.

”Vår styrka är vårt moderna produktsortiment som täcker in alla typer av avverkning.” Martin Bredenfeldt, vd på SP-Maskiner.

I jämförelse med SP21:an är dagens skördaraggregat mycket mer avancerade. Idag består ett skördaraggregat av mer än 800 komponenter och driftsäkerheten har ökat markant.

– Just driftsäkerheten är något vi jobbar stenhårt med. Vi har sedan många år samarbetete med skogsbolagen och kan mäta hur driftsäkerheten hela tiden förbättras, säger Martin Bredenfeldt, vd på SP Maskiner.

Idag är SP Maskiner en stor spelare på världsmarknaden för skördaraggregat och faktum är att de flesta aggregat monteras på en bandgrävare, som internationellt är en vanlig basmaskin.

– Vår styrka är vårt moderna produktsortiment som täcker in alla avverkningstyper och förhållanden, från första gallring till slutavverkning samt avverkning av energived och eukalyptus, förklarar Martin Bredenfeldt.

En av SP Maskiners senaste produkter är allroundaggregatet SP 561 LF som lanserades 2017. SP 561 LF är konstruerat efter SP:s Låg Friktionsprincip för minimal friktion och maximal produktion. SP 561 LF är avsett för varierande arbetsuppgifter och erbjuder goda egenskaper för såväl klena gallringar som lättare slutavverkningar.

– Vårt koncept är att leverera aggregat som passar ihop med alla märken och modeller av skördare. Med SP Maskiners aggregat får kunden därför fler möjligheter att optimera sin gallring och avverkning, säger Kristofer Holmberg, säljansvarig för den svenska marknaden på SP Maskiner.

SP Maskiner ser ljust på framtiden och menar att man är väl positionerade på den stenhårda världsmarknaden. I år räknar man dessutom med att nå ”all-time-high”. Företaget  har stort fokus på driftsäkerheten och med tanke på att ett skördaraggregat kostar långt över 600 000 kronor, har man förstås krävande kunder som förväntar sig att produkterna fungerar i alla lägen.

Text & Foto: Per Eriksson

© Anläggningsvärlden 2019
per@anlaggningsvarlden.se

Länk till SP-Maskiner

 

 

Henrik Ström, maskinförare på MK Forest AB i Ljungby kör en Rottne H11D med ett SP 561 LF skördaraggregat vid en gallring strax utanflör Toftaholm. Henrik Ström tycker att SP 561:an är ett riktigt bra gallringsaggregat eftersom det är så flexibelt. – Det fungerar både vid klen första gallring och slutavverkning, säger han.  Foto: Per Eriksson.)
Henrik Ström, maskinförare på MK Forest AB i Ljungby kör en Rottne H11D med ett SP 561 LF skördaraggregat vid en gallring strax utanflör Toftaholm. Henrik Ström tycker att SP 561:an är ett riktigt bra gallringsaggregat eftersom det är så flexibelt. – Det fungerar både vid klen första gallring och slutavverkning, säger han. Foto: Per Eriksson.)
Henrik Ström, maskinförare på MK Forest i Ljungby kör en Rottne H 11D med SP561 LF.
Henrik Ström, maskinförare på MK Forest i Ljungby kör en Rottne H 11D med SP561 LF.
Martin Bredenfeldt, vd på SP Maskiner säger att företaget är väl positionerade på marknaden.
Martin Bredenfeldt, vd på SP Maskiner säger att företaget är väl positionerade på marknaden.