Smidig gallringsskotare från Novotný

DSCF2486

Fröseke Industriservice i Fröseke som är svensk återförsäljare för tjeckiska skogsmaskintillverkaren Novotný, visade företagets minsta skotare på Gallringsdagarna – Novotný LVS 511.

Tjeckiska maskintillverkaren Novotný tillverkar skotare i det mindre segmentet med en 5-tonsskotare (LVS 511) och en 6-tonsskotare (LVS 520) i serietillverkning. Utöver de här två maskinerna finns en 7-tonsskotare (LVS 720) som nyligen lanserades.

Novotný LVS 511 är den minsta maskinen i Novotnýs skotareprogram. Maskinen har en lastkapcitet på fem ton och har utformats för i första hand beståndsgående gallringsarbete. Den levereras med Mowi P25, Mowi P30 eller Moheda M40 kran. Beroende av kranval är räckvidden från 5,2 till 6,5 meter.

– Mowi-kranarna ger enligt Thomas Fransson, vd på Fröseke Industriservice, lägre bränsleförbrukning och de kan jobba dubbelverkande vilket innebär att man kan trycka ihop lasset när det t.ex. är ett spretigt vedlass eller bränslesortiment som ska ut.

Maskinen är 186 centimeter bred och beroende på lastbärare varierar längden från 695 till 775 centimeter. Beroende på utrustning uppgår maskinvikten från 4.475 upp till 5.500 kilo.

Hydraulisk vinsch och tiltgrip finns som tillbehör.

Den rymliga hytten tillsammans med roterande förarstol och minimalt med elektronik ger en bra arbetsmiljö.

–Novotný LVS 511 har ett smalt och stabilt chassi och tack vare åttahjulsdrift är manöverbarheten mycket bra, säger Jonny Karlsson.

Skotaren drivs av en Cummins B3.3T motor på 57 kilowatt vid 2500 varv per minut. Hydraulikkomponenterna kommer från Bosch Rexroth.

Låssystem – flödesdelare – ger jämn rörelse med full last även i grövsta skogsterrängen, berättar Jonny Karlsson.

Novotný LVS 511 har låga drift- och underhållskostnader och maskinen är tack vare sina tekniska parametrar idealisk för beståndsgående gallring.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se