Skräddarsydd maskin för flisning

Albach Diamant 2000 flishugg byggd för att flisa. Motrorn är en Volvo Pentamotor på 700 hästkrafter och den väger drygt 32 ton. Maskinen är inregistrerad som Motorredskap klass I inrättat som mobilkran vilket innebär att den får framföras på motorväg i 70 km/tim. Foto: Per Eriksson.
Albach Diamant 2000 flishugg byggd för att flisa. Motorn är en Volvo Pentamotor på 700 hästkrafter och maskinen väger drygt 32 ton. Maskinen är inregistrerad som Motorredskap klass I inrättat som mobilkran vilket innebär att den får framföras på motorväg i 70 km/tim. Foto: Per Eriksson.

Albach Diamant 2000 är en unik maskin byggd utan kompromisser vad gäller flisning. Den tysklandsbyggda maskinen importeras till Sverige av företaget Sunnerby Jord & Skog AB. Det första som slår en när man ser maskinen är hur stor den är och med hytten i arbetsläge ser den enorm ut.

Många mobila flismaskiner idag är en kompromiss mellan två olika maskinsystem, tex lastbil och flishugg eller skotare och flishugg. Detta gör att basmaskinerna från början är byggda för något annat än att bära en flismaskin. Detta innebär ofta kompromisser i olika utstäckning.

Albach Diamant 2000 är byggd från grunden för att flisa och dess konstruktion är till fullo anpassad för detta. Terrängegenskaperna är bra i förhållande till en lastbil men inte att jämföra med en skotarburen hugg. Den tar sig fram på åkrar, betesvallar och kan även åka en bit ut på hygget om det inte är för stora hinder i vägen. Bärigheten är bra tack vare de mycket stora hjulen.

Tjugo sekunder efter att maskinen stannat vid vältan kan den vara redo att börja flisa. Stödbenen stabiliserar maskinen och kranen så den utan problem kan jobba på sin maximala längd och belastning.

I fronten på maskinen finns utdragbara förvaringsutrymmen. Här finns plats för gott om verktyg och reservdelar som därför alltid är väl tillgängliga. Det krävs bara några handtag för att på ett bra och enkelt sätt fälla ut flisaccelerator och på så sätt få full tillgänglighet till flisskruvarna och flisacceleratorn.

Albach Diamant 2000 är inregistrerad som Motorredskap klass I inrättat som mobilkran vilket innebär att den får framföras på motorväg i 70 km/tim.

– Den luftfjädrade hytten tar effektivt upp slag, stötar och vibrationer och säkerställer på så sätt ett bra arbetsklimat. Hytten har aircondition men också golvvärme vilket är mycket skönt i vårt nordiska klimat och den kan höjas upp till 4,8 m i ögonhöjd vilket garanterar perfekt överblick över arbetet för föraren av maskinen. Den ergonomiska stolen kan vändas 180 grader och har trepunktsbälte. På sidan av stolens armstöd sitter två förarkonsoller med de mest använda funktionerna, säger Per Carlsson på Sunnerby Jord & Skog.

Förbättringar i rotorns utformning och de nya optimerade inställningarna i programvaran minimerar dammbildning och bränsleförbrukningen. Rotorn kan utrustas med 6,8 eller 12 knivar.

– Motvikter för 6 och 8 knivars trummorna säkerställer symmetrin och bidrar till en jämn och balanserad gång med ett energieffektivt snitt. Det variabla avståndet till motstålet och det stora urvalet av såll gör Diamant 2000 mycket flexibel vad gäller materialet som ska flisas och materialet kunden vill ha, förklarar Per Carlsson.

Transporten av flisen underlättas av flisröret som kan roteras 240 grader. Att flisröret är så flexibelt innebär att lastbilarna eller flisskytteln kan stå i nästan vilken position som helst runt omkring maskinen.  Huggtrumman är väldigt stor och väger hela 2,4 ton och har en diameter på 1040mm.

© Anläggningsvärlden 2018.
per@anlaggningsvarlden.se

Prisnivån för en ny Albach Diamant 2000 ligger omkring 7 miljoner kronor, idag något högre på grund av den svaga kronkursen.
Prisnivån för en ny Albach Diamant 2000 ligger på omkring 7 miljoner kronor, idag något högre på grund av den svaga kronkursen.