Skogforsk utvecklar fjärrstyrd markberedare

Ett nytt fjärrstyrningsprojekt från Skogforsk har till syfte att ta fram en fjärrstyrd markberedningsmaskin. Man har valt markberedare istället för en annan typ av skogsmaskin eftersom den medöms som mindre komplicerad att fjärrstyra.
Illustration: Gösta Lind

Skogforsk  har fått finansiering från Troëdssonfonden för att utveckla och demonstrera en fjärrstyrd markberedare. 

Målet är att föra tekniken kring fjärrstyrning av skogsmaskiner närmare tillämpning.

– Genom att utveckla och testa fjärrstyrd markberedning får vi reda på vilken ytterligare kunskap och teknik som behövs för att metoden ska kunna fungera i skogsbruket, säger Martin Englund, specialist på driftsystem, Skogforsk.

Att man valt en markberedare för projektet i ställer för en skotare eller skördare beror på att den är mindre komplicerad att fjärrstyra.

– Markberedare rör sig över hyggen där de flesta träd är borta, vilket underlättar kommunikationen mellan maskin och operatörsstation. Vid markberedning används heller inte någon kran, så interaktionen med maskinen blir mindre intensiv än i arbetet med en skördare eller skotare, förklarar Martin Englund.

– Genom att utveckla och testa fjärrstyrd markberedning får vi reda på vilken ytterligare kunskap och teknik som behövs för att metoden ska kunna fungera i skogsbruket, säger Martin Englund, specialist på driftsystem, Skogforsk. Foto: Per Eriksson

En annan anledning är att markberedningsförare i större utsträckning utsätts för skadliga helkroppsvibrationer. 

– De måste köra över hela hyggesytan, även över svår terräng. Kan föraren i stället fjärrstyra maskinen från en operatörsstation vid sidan av hygget borde det innebära stora förbättringar av arbetsmiljön. I förlängningen innebär det också att enklare och billigare maskiner kan användas, eftersom man inte längre behöver avancerade system för exempelvis hyttdämpning, menar Martin Englund.

Fjärrstyrningsprojektet omfattar ett antal kunskaps- och utvecklingsområden där framsteg bidrar till att göra fjärrstyrd markberedning möjlig. Bland annat ska relästationer utvecklas och utvärderas för att förbättra radiokommunikationens täckning.

I projektet använder Skogforsk forskningsmiljöerna Troëdsson Forestry Teleoperation Lab och realtidssimulatorn Troëdsson Forestry Technology Lab samt bygger vidare på resultat och erfarenheter från det tidigare Troëdssonfinansierade projektet: Telekommunikation för fjärrstyrda skogsmaskiner. Tanken är att projektet ska dra i gång ganska omgående och slutrapportering väntas ske under 2024.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se