Siljum levererar jätteplogar till Arlanda

Siljum Multiplog 5000 X-Line U_frilagd_OK

Redskapstillverkaren Siljum i Bygdsiljum har levererat fyra plogar av flaggskeppsmodellen Multiplog 5000 X-Line till Swedavia för snöröjning på Arlanda flygplats.

– Vi är mycket glada över att Swedavia har valt att investera i vår allra största Multiplog 5000 X-Line. Modellen har högsta möjliga kapacitet, tack vare sina rörliga sidovingar och maxbredden på hela 5,5 meter. Den passar mycket väl in på den typ av plogning som utförs på Arlanda, säger Alf Spets, vd på Siljums.

Siljum tillverkar redskap till hjullastare, traktorer, entreprenadmaskiner och andra redskapsbärare. Företagets skopor, plogar och övriga redskap används till arbeten inom gatu- och vägunderhåll, anläggning och entreprenad.

De första två plogarna köpte Swedavia redan förra säsongen. Inför den här vintern beställdes ytterligare två plogar som levererades i mitten av oktober.

På en flygplats kan det vara stora mängder snö under långa sträckor som ska flyttas. Med en vanlig plog läggs snön åt sidan. Med en Multiplog kan plogen formas som ett U för att effektivt få ut snön från gaterna där den inte är i vägen. Multiplogens vingar går dessutom att vika bakåt vilket ger ännu bättre egenskaper där det är trångt eller att bredden inte behövs. Hela ekipagets totallängd blir kompakt och sikten maximal.

– Multiplogarna är robusta och sidovingarna gör dem smidiga och precisa samtidigt som de kan förflytta stora snömängder. Plogarna hanterar breda ytor likaväl som de tar sig igenom trånga utrymmen med bibehållen plogkapacitet, förklarar Alf Spetz.

En annan fördel är det minskade slitaget. Multiplogen har ett flytläge vilket innebär att de tre plogbladen kan ploga på olika höjdnivåer samtidigt. Det gör också att plogen kan tiltas vilket reducerar slitaget på skären, underlaget och minskar risken för skador, exempelvis på den nedfällda flygplatsbelysningen i marken.

Multiplog 5000 X-Line är den största modellen i Multiplogs-familjen. Siljum tillverkar tre storlekar inom X-Line-programmet, 4000 X-Line, 4500 X-Line och 5000 X-Line. En Multiplog används på hjullastare som redskapsbärare.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se