Sebestian går i pappas fotspår

0087

Snacka om klockrent yrkesval. 17-årige Sebastian Adamsson provade maskinföraryrket i pappans entreprenadföretag. Först lite, sedan mera och snart har han nu kört grävmaskin i två år.

– Det här är ett praktiskt yrke med stor frihet, säger Sebastian själv. Jag får vara utomhus, röra på mig och jag har kolleger som hjälper mig när jag behöver och till och med skjutsar mig till arbetsplatsen tills jag har eget körkort.

För Sebastian var det praktiska yrkesvalet att bli maskinförare det riktiga. Erfarenheterna från den första tiden i maskinen avgjorde fortsättningen för både honom själv och omgivningen. Nu vill hans kolleger inte vara utan honom. Han är skicklig med grävaren och karriären är ett faktum.

– Jag har jobbat med farsan sen jag var 15. Först bara ibland som hjälpreda med allt möjligt. Men så skaffade jag utbildningsintyg som maskinförare och fick prova…

Det blev alltså succé. Snart har han suttit i maskinförarstolen i två år.

”Jag har jobbat med farsan sen jag var 15.”, Sebastian Adamsson, maskinförare på Adamsson Entreprenad.

Nu har han dessutom fått en helt ny maskin. Sedan oktober 2017 kör han en ny Hitachi. Det är en ZX135US-6, det vill säga en bandgrävare på drygt 15 ton. Maskinen har allt av senaste teknik och utrustning med rotator, grävsystem och snabbfästen.

– Sebastian har visat sig duktig nog att få ta ansvaret för vår senaste investering. För mig som pappa är det fantastiskt roligt att se hur det här yrkesvalet passar just honom, säger Jonas Adamsson, som äger företaget.

– Att göra den här typen av rekrytering till maskinföraryrket är inte bara en fråga för oss. Jag tycker fler unga killar och tjejer borde få chansen att både se och prova på det här yrket, så som Sebastian gjort. Jag tror yrket passar många unga som är praktiskt lagda. De flesta har en naturlig fallenhet för att manövrera moderna maskiner, säger han.

Så hoppar Sebastian in i Hitachin igen. Just vid fototillfället är han inhyrd med maskinen till ett dagvattenjobb i centrala Trollhättan.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se