Så ökar Ragn-Sells återanvändningen av ballast

Med en ny process som kombinerar torr och våt sortering kan nu miljöföretaget Ragn-Sells i samarbete med Norditek öka återanvändingen av ballast.

Miljöföretaget Ragn-Sells har tagit ett nytt steg mot en cirkulär materialhantering vid sin anläggning i Vänersborg. Med en ny process som kombinerar torr och våt sortering kan nu återanvändningen av ballast – grus och krossat bergmaterial som används i allt från vägar till byggprojekt optimeras.

Enligt Ragn-Sells blir resultatet renare material och minskas belastning på deponier.

– Genom att tvätta och återanvända förorenade schaktmassor i stället för att deponera dem, kan vi minska trycket på våra deponier. Samtidigt ökar vi tillgången på återanvänd ballast, vilket är viktigt för en resurseffektiv framtid, säger Tommy Ohlsson, regionchef på Ragn-Sells.

Processen genomförs i samarbete med maskinleverantören Norditek, en specialist på maskiner för återvinningslösningar, och har en kapacitet på upp till 200 ton material i timmen, beroende på lerhalt. Tvättprocessen återanvänder upp till 90 procent av vattnet, vilket ytterligare minskar miljöbelastningen trots höga volymer. Teknikens flexibilitet gör att den kan hantera olika typer av miljöbelastningen trots höga volymer. Enligt Ragn-Sells innebär den flexibla tekniken att den kan hantera flera olika typer av schaktmassor, inklusive ballast, slagg, järnvägsmakadam och sandupptagningsmaterial.

”Trots de tekniska framstegen är det fortfarande billigare att producera ny ballast.”

– Idag används ofta torra metoder för att sortera material, vilket fungerar bra för rena massor. Men för förorenade massor är vi beroende av en noggrannare rengöringsprocess. Här gör vår tvättmetod stor skillnad – vi kan säkerställa att ballasten är ren och fri från föroreningar, säger Tommy Ohlsson.

Anläggningen uppges vara den enda i sitt slag i Göteborgsregionen, och kombinationen av torr och våt sortering gör det möjligt att avlägsna även de finaste förorenade partiklarna, som ofta är svåra att få bort med traditionella metoder.

– Metoden kombinerar torr siktning och våt tvättning på ett sätt som ökar kapaciteten och minskar vattenanvändningen. Resultatet är en ren slutprodukt och en väsentligt minskad vattenförbrukning då vattnet renas och återanvänds i processen, säger Daniel Carlberg, vd på Norditek.

Trots de framstående tekniska framstegen är det fortfarande billigare att producera ny ballast än att behandla och återanvända den.

– Om till exempel Göteborgs stad ska nå sitt mål om att 50 procent av all ballast ska vara återvunnen senast 2030, måste både tillgången på och efterfrågan för återvunnet material öka, säger Tommy Ohlsson avslutningsvis.

Här kan du läsa fler nyheter inom infrastruktur

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se