Så kan fler byggarbetsplatser bli fossilfria

Klugetippen i Gjesdal i Rogaland, Norge är en mottagnings- och mellanlagringsanläggning för stenmassor. Snart är det också testplats för stora, elektriska entreprenadmaskiner. Foto: Sintef

Vätgas, batterier, solceller gör det möjligt att använda elektriska anläggningsmaskiner även där strömtillgången från elnätet är begränsad.

Byggbranschen i Sverige svarar för cirka 20 procent av landets utsläpp. Utsläppen kommer främst från användningen av fossila bränslen i transporter och drift av arbetsmaskiner. Så om Sverige ska nå sina klimatmål måste byggarbetsplatser elektrifieras. Dessutom ger eldrivna anläggningsmaskiner lägre utsläpp, mindre buller, mindre föroreningar, bättre luftkvalitet och därmed också en bättre arbetsmiljö.

Hittills har elektriska maskiner testats på byggarbetsplatser i Stockholm, där det finns god tillgång till nätström. 

Det stora forskningsinstitutet Sintef:s kartläggning visar att elektrifieringen fungerar bra överlag även om det kan finnas utmaningar med strömförsörjning och laddning när flera stora entreprenadmaskiner ska användas samtidigt.

Ett framgångskriterium är att kommunerna ställer tydliga krav på utsläppsfria bygg- och anläggningsarbetsplatser som Stockholms Stad gjorde i det aktuella projektet Slakthusområdet, strax söder om huvudstaden och att man har en bra plan för laddning och drift av maskinerna.

Även Oslo kommun i Norge har ställt krav på utsläppsfria byggarbetsplatser. Där ska erfarenheterna användas för att förbättra upphandlingskraven för Rogalands länskommun.

Men hur lätt är det att göra avlägsna byggarbetsplatser fossilfria? Och tänk om det också finns stor maskiner med mer energikrävande verksamhet?

– Det går säkert att skala upp lösningarna från byggarbetsplatserna i Oslo, men man måste hitta andra lösningar för att täcka energibehovet säger Marianne Kjendseth Wiik, forskare på Sintef.

Hon har tittat på energi och kraftbehovet när en byggarbetsplats i Gjesdals kommun i Rogaland ska bli helelektrisk och kartlagt energiresurser i närheten.

Klugetippen är idag en central mottagning och mellanlager för bergmassor från byggprojekt i regionen. Huvudverksamheten består av återvinning, krossning och transport av massor. Det är mycket energikrävande processer och det lokala elnätet har inte tillräckligt stor kapacitet för att klara de beräknade topplasterna när byggarbetsplatsen ska elektrifieras.

För en utsläppsfri byggarbetsplats behövs ett nytt energisystem som täcker både energibehov och effekttoppar när flera maskiner är igång samtidigt. Därför tittat forskarna på lösningar med solceller, batterier och vätgasgeneratorer som extra strömförsörjning till entreprenadmaskinerna.

– Det finns för- och nackdelar med alla typer av energikällor och energibärare. Nu är utmaningen att ta reda på hur de olika teknikerna ska kombineras för en så effektiv och lönsam drift som möjligt, säger Marianne Kjendseth Wiik avslutningsvis.

Projektet Utsläppsfri byggprocess i Rogaland stöds av Regionala forskningsfonden Rogaland. Samarbetspartners i projektet är Sintef, Rogalands läns kommun, Rental.one, RISA, Eldrift, Westgass Hydrogen, PSW Automation, Norsolar och Gjesdals kommun.

© Anläggningsvärlden 2023
info@anlaggningsvarlden.se