Så höjer du värdet på din skog

Vill du höja värdet på din skog? Då ska du investera i den viktigaste och mest lönsamma Då skapar du möjlighet till tillväxt i raketfart för de bästa stammarna och bra förutsättningar för en lönsam förstagallring. insatsen: röjning. 

Ungskogar växer snabbt och det behöver inte gå många år efter plantering innan du behöver röja första gången. Kostnaden för att röja och tiden det tar gör att många skogsägare drar sig för det. 

Faktum är att över en miljon hektar ungskogar uppskattas vara eftersatta ur röjningssynpunkt. Och det kostar att vänta. Var än skogen ligger, så är konsekvenserna av sen röjning desamma. Arbetet tar längre tid, eftersom beståndet är tätare och de stammar som ska tas bort är grövre.

 – Det är otroligt dyrt att vänta. Ett ungskogsbestånd växer fort. Från optimal tidpunkt till för sent går på något år och kostnaden förändras därefter. På något år ökar röjningskostnaden med 1 000 kronor per hektar, säger Anders Isaksson, Skogsvårdsledare på Stora Enso Skog.

En van röjare hinner med ungefär 1,5 hektar per dag när röjningen görs i rätt tid. Om röjningen görs några år senare sjunker arbetsprestationen till 0,3 hektar per dag. Beståndet tappar också tillväxt, vilket påverkar det framtida ekonomiska utbytet i gallringar och slutavverkning. Dessutom sjunker fastighetens värde om skogen inte är skött. Det är särskilt viktigt att tänka på om man planerar att sälja. Räkna med att ungskogsröja dina bestånd två gånger. Om du har riktigt bördiga marker eller stora lövuppslag som växer snabbt så bör du räkna med fler röjinsatser. 

– Kostnaden för röjning är en förlängning av föryngringen, därför bör man alltid sätta undan pengar för kommande skötsel när man har avverkat. Att ta hjälp med röjningen kostar allt mellan cirka 3 000 och 7 000 kronor eller mer per hektar, allt beroende på hur beståndet ser ut. Redan vid första gallringen kan du tack vare röjningsarbetet räkna med en lönsam åtgärd, när ditt bestånd kan börja ge ekonomisk avkastning. Röjningen är också det första och viktigaste steget mot en pelarsal av skog, med grova raka stammar, säger Anders Isaksson avslutningsvis.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se