Rottne lanserar nya skotare

Den vanliga versionen av Rottne F10D har ett breddmått på 2 580 millimeter, den nya är 180 millimeter smalare och landar på 2 400 mm. Foto: Mats Samuelsson
Den vanliga versionen av Rottne F10D har ett breddmått på 2 580 millimeter, den nya är 180 millimeter smalare och landar på 2 400 mm. Foto: Mats Samuelsson.

Minsta skotaren blir mindre och den största blir starkare. Rottne lanserar nu gallringsskotaren Rottne F10D i en ny smalare version – och kraftpaketet Rottne F20D uppgraderas med ännu högre dragkraft än tidigare.

Rottne F10D är redan från början en liten och smidig maskin. Den nya versionen som endast är 2400 mm bred tar sig fram än mer smidigt i gallringsskog – och passar perfekt tillsammans med den beståndsgående gallringsskördaren Rottne H8D.

– Marknaden för små maskiner växer hela tiden, så det känns mycket bra att kunna tillverka och producera den här skotaren, säger Samuel Östling som arbetar med teknisk säljsupport på Rottne.

Den vanliga versionen av Rottne F10D har ett breddmått på 2 580 millimeter, den nya är 180 millimeter smalare och landar på 2 400. Det låter kanske inte mycket, 18 centimeter, men i skogen kan det vara avgörande – och tillsammans med 45 graders styrvinkel innebär det en stor skillnad.

  Den här maskinen tar sig smidigt fram i skogen samtidigt som den lämnar mindre spår och smalare stickvägar, säger Samuel och fortsätter:

– Dessutom är det krav på den här bredden på viss utländsk marknad, vilket givetvis gör den attraktiv och intressant för dessa länder.

”Det här kommer att bli en riktigt bra maskin som dessutom kommer att bli en ännu bättre gallringspartner till vår skördare Rottne H8D.” Samuel Östling, teknisk säljsupport på Rottne.

Den nya smalare Rottne F10D levereras med hjulstorleken 500/60×22,5 istället för 600/50×22,5 eller 710/40×22,5. Dessutom har den smalare bankar.

– Det här kommer att bli en riktigt bra maskin som dessutom kommer att bli en ännu bättre gallringspartner till vår skördare Rottne H8D, säger Samuel. H8, skördaren som presenterades i maj förra året och premiärvisades på Elmia Wood i Jönköping, är specialiserad på beståndsgående gallring och är utrustad med det välkända pendelarmsystemet och lanserades med helt ny motor och steglös transmission med antispinn. De första maskinerna började levereras till kunder

Rottne F20D är en robust skotare med mycket stor lastkapacitet, hela 20 ton fördelat på upp till 8,4 kvadratmeter, vilket gör den perfekt för transporter vid långa skotaravstånd.

Rottne F20D är automatväxlad och den steglösa hydrostatiska transmissionen är nu uppgraderad med en dragkraft på hela 27 ton (270 kN), mot tidigare 26 ton. Det betyder att Rottne F20D tar sig fram ännu bättre än tidigare i alla terrängtyper och kan hålla hög körhastighet även med maxlast.

– Den här uppgraderingen med starkare dragkraft gör Rottne F20D ytterligare komplett som skotare för stor last och långa skotaravstånd. Redan när Rottne F20D lanserades förra året togs den väl emot och med den här uppgraderingen tillsammans med den unika kranlösningen RK160 tror vi att den kommer bli än mer attraktiv på marknaden, säger Samuel Östling.

Kranen RK160, som sitter på Rottne F20D, har ventilpaketet monterat på kranen, nära cylindrarna istället för på maskinchassit, vilket gör att kranen blir extra distinkt och energisnål.

© Anläggningsvärlden 2018.
info@anlaggningsvarlden.se

RottneF20_5_1_RGB_DarkGrey

Samuel Östring, teknisk säljsupport på Rottne. Foto: Ronny Östling.
Samuel Östring, teknisk säljsupport på Rottne. Foto: Ronny Östling.