Rottne lanserar dimbar belysning

Rottne har tagit ett helhetsgrepp om arbetsbelysningen som nu är placerad på ett sätt som underlättar arbete och körning i mörker avsevärt. Där det behövs på maskinen är belysningen dessutom dimbar. Foto: Mats Samuelsson.
Rottne har tagit ett helhetsgrepp om arbetsbelysningen som nu är placerad på ett sätt som underlättar arbete och körning i mörker avsevärt. Där det behövs på maskinen är belysningen dessutom dimbar. Foto: Mats Samuelsson.

Rottne har tagit ett nytt helhetsgrepp med belysningen på samtliga sina skördare och skotare. De nya LED-lamporna som används är inte bara betydligt bättre – de är nu dimbara där det behövs och placerade på ett sätt som kommer att underlätta arbete och körning i mörker avsevärt.

– Tidigare låg fokus på många lampor. Nu ville vi ha dem på rätt plats, säger David Selstam, elkonstruktör på Rottne Industri.

En typisk skotare eller skördare har upp emot 20 monterade lampor. Med maskinföraren i fokus tog sig Rottne an vad David Selstam kallar för en rolig utmaning, där målet var LED-belysning med ett jämnt och skönt sken som ska lysa långt, men även bra på när håll, och som inte bländar föraren.

– Alla har pratat om fler lampor, men det är inte alltid så noga med själva placeringen. Fel lampor på fel plats ger blänk och bländningar i stället för ett upplyst arbetsområde, säger Samuel Östling som arbetar med teknisk säljsupport och försäljning på företaget. Och Samuel vet vad han talar om. Förutom sitt arbete på Rottne är han också en van skogsmaskinförare. Han vet hur svårt det är att köra en skogsmaskin när lamporna bländar i stället för lyser upp arbetsytan eller skogsvägen runt maskinen.

– Skillnaden med de nya lamporna är extrem. Vi använder oss av fyra-fem olika sorters LED-lampor och samtliga är av högsta kvalitet. Som förare märker man av effekten direkt, säger Samuel Östling.

”Alla har pratat om att det behövs mycket ljus vid arbete i mörker, men man har ofta glömt bort hur och var de ska placeras”. Samuel Östling, teknisk säljsupport, Rottne Industri.

Den nya helhetslösningen innebär kort och gott ett nytt sätt att tänka arbetsbelysning. Tack vare LED-utvecklingen har det forskats mycket på ljusets kvalitet och med rätt sorts belysning kan man hålla koncentrationen uppe längre, man blir inte lika lätt trött, och får därmed en betydligt bättre arbetsmiljö.

Rottnes maskiner har nu ett perfekt samspel mellan lamporna för att underlätta förarnas arbete i mörker, säger David Selstam.

Många lampor sitter kvar på samma fästpunkt som tidigare, men i en annan vinkel för att ge bästa belysning. På andra ställen på maskinerna har Rottne valt att blanda långtgående och närliggande belysning som ger en optimal helhetsbild.

Dessutom har Rottne tagit fram en unik grindbelysning, modifierat banke-belysningen och gått över till dimbar arbetsbelysning på skotarhytten mot grinden, bland annat med resultatet att man inte bländas av att arbetsbelysningen reflekteras i grinden.

Bakom den nya belysningen ligger många timmars arbete av forskning, simulering och testkörning för att hitta den optimala vinkeln, färgtonen och styrkan för en lampa. Startskottet gick för två år sedan och sedan dess har Rottne, tillsammans med belysningsföretaget Hella, laborerat för att nå fram till en perfekt lösning.

Olika lampor simulerades i varierande miljöer, även fiktiva skogar, för att hitta den optimala placeringen av belysningspunkterna och dess styrka. Simuleringen har gjorts med virtuella skogsmaskiner där Hella har räknat ut exakta vinkelgrader hur lamporna ska monteras.

– Målet har hela tiden varit att ha föraren i fokus, att helt enkelt göra arbetet i skogen lättare. Var i arbetsområdet behövs mer ljus? Var behövs mindre ljus? Vilka nya placeringar på ljus behövs? Var är det bra att ha dimbara lampor? Vi har arbetat med många frågor och har nu hittat svaren på dem. Jag måste säga att vi är riktigt nöjda med det vi har konstruerat och utvecklat, förklarar David Selstam.

Under en övergångstid kommer nu samtliga nytillverkade Rottnemaskiner som har LED-lampor att få den nya belysningen. Grindbelysningen är ett tillval som finns till samtliga Rottnes skotare.

– Alla har pratat om att det behövs mycket ljus vid arbete i mörker, men man har ofta glömt bort hur och var de ska placeras. Den här helhetslösningen som Rottne har tagit fram är riktigt smart, säger Samuel Östling, och avslutar: – Det kommer exempelvis att sparas många slangar på skotaren nu när man ser hela vagnen och dess stöttor ordentligt genom grinden…

© Anläggningsvärlden 2018.
info@anlaggningsvarlden.se

De starka fjärrljusen lyser upp rejält och gör det lättare att orientera sig rätt i terrängen. Foto: Mats Samuelsson.
De starka fjärrljusen lyser upp rejält och gör det lättare att orientera sig rätt i terrängen. Foto: Mats Samuelsson.