Rättvist byggande minskar byggfusket

– Det är glädjande att se att vårt arbete med Rättvist byggande ger resultat, säger Håkan Siggelin, chef över projektutvecklingsavdelningen hos Familjebostäder. Foto: Magnus Selander

Sedan 2017 har det allmännyttiga bostadsbolaget Familjebostäder deltagit i Rättvist byggande. Resultaten från 2024 visar att arbetet ger effekt: andelen oanmälda underentreprenörer har minskat från 23,5 procent till 7,1 procent senaste året. Ingen person utan rätt att arbeta i Sverige hittades på Familjebostäders byggarbetsplatser.

Under 2024 genomfördes fyra arbetsplatskontroller på Familjebostäders byggarbetsplatser, och resultaten visar en tydlig förbättring jämfört med året innan. Andelen oanmälda underentreprenörer minskade med 16,4 procentenheter, från 23,5 procent till 7,1 procent. Dessutom hittades ingen person utan rätt att arbeta i Sverige, jämfört med 0,4 procent året innan.

”Det är glädjande att se att vårt arbete med Rättvist byggande ger resultat”

Även när det gäller inhägnaden av arbetsplatser har Familjebostäder blivit bättre. Andelen fall där grinden stod öppen eller där det fanns brister i inhägnaden minskade från 66,7 procent till 50 procent.

– Det är glädjande att se att vårt arbete med Rättvist byggande ger resultat, säger Håkan Siggelin, chef över projektutvecklingsavdelningen hos Familjebostäder. Det visar att branschen börjar förstå att vi tar frågan om fusk på allvar.

Rättvist byggande är en arbetsmodell för att förebygga och motverka arbetslivskriminalitet ochosund konkurrens i byggprojekt. Rättvist byggande är också namnet på den fristående organisation som stödjer och utför detta arbete åt flera byggherrar i Sverige. Detta görs för att medlemmarnas byggprojekt inte ska finansiera kriminella upplägg men även för att värna om de individer och företag som arbetar på medlemmarnas byggen.

Här kan du läsa fler nyheter inom bygg och anläggning

© Anläggningsvärlden 2025
info@anlaggningsvarlden.se