Ramirent deltar i flytten av Kiruna Kyrka

Rentalföretaget Ramirent kommer vara en aktör i det prestigefyllda uppdraget att flytta Kiruna kyrka.
Ramirent blir en viktig aktör i det prestigefyllda uppdraget att flytta Kiruna kyrka. Nyligen påbörjade man arbetet med att bredda, höja och förbereda den fem kilometer långa färdvägen, som ska transportera kyrkan till sin nya plats.

Rentalföretaget Ramirent kommer vara en av aktörerna i det prestigefyllda uppdraget att flytta Kiruna kyrka. Nyligen påbörjades arbetet med att bredda, höja och förbereda den fem kilometer långa transporten till kyrkans nya placering.

Ramirent har upphandlats av byggföretaget Veidekke, som kommer ha totalentreprenaden för flytten av den 600 ton tunga och 40 meter breda kulturhistoriska kyrkan. Ett spektakulärt uppdrag som har rönt intresse både nationellt och internationellt.

– Vår del i uppdraget är att leverera maskiner, moduler och annan utrustning som behövs för att projektet ska bli lyckat. Det handlar om allt från vältar, vibratorer och stora lastmaskiner till trafik- och avstängningsmaterial, säger Roland Sand, säljare på Ramirents kundcenter i Kiruna.

Veidekkes arbete startade redan i januari och Ramirent är i full gång att bistå med utrustning för att hugga ner skog, riva viadukter och bredda, höja och säkra upp den fem kilometer långa färdvägen. Kyrkan ska transporteras i ett stycke på två trailers, och om allt går enligt tidsplanen sker flytten  i början av nästa sommar.

”Det är Veidekke som har tecknat ett totalentreprenadavtal med LKAB för flytten av kyrkan, vilken är en del i Kirunas samhällsomvandling”.

Transporten kommer ske i gångfart och får inte stanna upp förrän man nått fram till den nya platsen i nya Kiruna centrum. Ska transporten lyckas måste allt fungera till 100 procent, så förarbetet är mycket viktigt. Men det är inte bara själva kyrkan som blir en utmaning att transportera. Det tillhörande klocktornet, en minneslund och ett krematorium ska också flyttas med stor försiktighet. 

Här används just nu två bomliftar för att inventera hur det 33 meter höga klocktornet med sina 23 klockor, ska kunna transporteras utan att skadas.

Parallellt med arbetet med färdvägen, förbereds även den nya platsen i nya Kiruna centrum. Här kommer Ramirents maskiner stå redo, tillsammans med moduler för omklädningsrum, kontor och matsal.

–  Alla på vårt kundcenter i Kiruna är på ena eller andra sättet inblandade i projektet, som vi är otroligt stolta över att vara en del av, säger Roland Sand.

Det är Veidekke som har tecknat ett totalentreprenadavtal med LKAB för flytten av kyrkan, vilken är en del i Kirunas samhällsomvandling. Kyrkan har ett stort kulturhistoriskt värde och har utsetts till Sveriges vackraste byggnad. Den har en area på 1 600 kvadratmeter och väger omkring 600 ton. Sommaren 2026 är tanken att den öppnar igen, på ny plats i nya Kiruna centrum.

Här kan du läsa fler nyheter inom fastigheter

© Anläggningsvärlden 2024.
info@anlaggningsvarlden.se