Premiär för Mercedes X-Klass

 

 

 

Mercedes-Benz X-Klasse – Exterieur, Beringweiß metallic, Ausstattungslinie POWER Mercedes-Benz X-Class – Exterior, bering white metallic, design and equipment line POWER

Knappt ett år efter att vi fick en första försmak av Mercedes nya pickup är det nu publik premiär för den produktionsfärdiga versionen.

Pickuper har blivit en allt vanligare syn på de svenska vägarna. Konceptet med fyrhjulsdrift, hög markfrigång och flak passar både den med en aktiv livsstil och många företag. Den funkar lika bra för nyskjutet vilt, paddleboards och mountainbikes som för cementsäckar eller röjsåg.

X-Klass kommer till Sverige i två olika utföranden: Progressive är den ruffare skogsmullen medan Power har en större dos lyxighet.

Den som är van vid premiumkänslan i en Mercedes kommer direkt att känna igen sig, inte minst i interiören. Inte mindre än sex olika klädslar erbjuds (varav två läderklädslar), liksom tre olika panelutföranden och två olika utföranden på innertak.

Bilen går att få i nio olika färger och med 17-, 18- eller 19-tums fälgar. Maxlasten är på ca 1.000 kg och flaket är det första i klassen som rymmer en lastpall på bredden. Max släpvagnsvikt är 3.500 kg.

Till Sverige kommer bilen redan i höst som X 250 d 4matic (2,3 liters diesel på 190 hästkrafter/450 Nm) med 7-växlad automatlåda och inkopplingsbar fyrhjulsdrift. Lågväxel finns som standard och diffspärr finns som tillval. X-Klass har säljstart i Sverige under september, då även prislistan publiceras.

Komfort och terrängegenskaper
Enligt Mercedes har mycket jobb har lagts ner på att skapa en bil med hög komfort och hög säkerhet. X-Klass har skivbromsar runt om och har starkare LED-strålkastare än någon annan pickup. Bland säkerhetssystemen finns bland annat sju airbags, bromskraftförstärkning, körfältsassistent och automatisk vägmärkesigenkänning. 360°-kamera finns som tillval. Spiralfjädrar runt om, lång hjulbas och en spårvidd på 162 cm ger också både bra vägegenskaper och hög komfort.

Liksom andra Mercedes-modeller har X-Klass försetts med ”Mercedes me”. Det betyder att bilen har ett eget SIM-kort som lämnar information om bilens position, bränslenivå och annan fordonsstatus direkt i en app. Bilen lämnar också själv information om servicebehov till verkstaden och kan själv kontakta räddningstjänst i händelse av en olycka. Mercedes me ger också möjlighet till Live Traffic Information, som för in information om olyckor eller köer direkt i navigatorn och räknar ut nya vägval med hjälp av detta.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se

Mercedes-Benz X-Klasse – Exterieur, Beringweiß metallic, Ausstattungslinie POWER  Mercedes-Benz X-Class – Exterior, bering white metallic, design and equipment line POWER