Ponsse lanserar eldriven skotare

Ponsse lanserar en eldriven konceptskotare i 15-tons klassen. Konceptmaskinen har Epecs teknik som redan används i elektriska eller hybridelektriska fordon och icke-väggående maskiner.

Ponsse och företagets egna teknologiföretag Epec lanserar Ponsse EV1, ett nytt tekniskt koncept för en eldriven skogsmaskin.

Även om skotaren kommer tillgänglig kommersiellt senare, kan Epecs teknik redan användas i elektriska eller hybridelektriska kommersiella fordon. Ponsse menar att konceptet är en blick in i framtiden och banar väg för teknisk utveckling och hållbara avverkningslösningar.

– Den tekniska utvecklingen går snabbt och erbjuder utmärkta möjligheter att utveckla våra lösningar ytterligare, även i oväntade riktningar. Vi har arbetat hårt tillsammans med vårt teknikföretag Epec för att förverkliga det här konceptet. Samtidigt har båda företagen utvecklat sin kapacitet och skaffat betydande nya kunskaper under det här projektet, säger Juho Nummela, vd och koncernchef för Ponsse.

Konceptmaskinen har utvecklats för skotare med en lastkapacitet på 15 ton, den mest populära storlekskategorin för Ponsses skotare. Konceptmaskinen har en helt elektrisk drivlina samt Epecs strömfördelningsenhet och hybridstyrenhet. Maskinen drivs helt med batteriström. Batterierna laddas med en så kallad ”Range Extender”, som i det här skedet av utvecklingen drivs av en förbränningsmotor. Enligt Ponsse ger den här tekniken betydande förbättringar av bränsleekonomi i den här storlekskategorin.

Vi har arbetat hårt tillsammans med vårt teknikföretag Epec för att förverkliga det här konceptet, säger Juho Nummela, vd och koncernchef på Ponsse.

Epecs systemlösning för elektromobilitet bygger på Epec Flow-strömfördelningsenheten som man kan ansluta till elektriska motorer, batterier och andra enheter.

Strömfördelningsenheten möjliggör effektiv tillverkning och service av maskinerna samt användning under krävande förhållanden. Epec Flow hybridstyrenheten styr den elektriska drivlinan och innehåller programvara som utvecklats genom simuleringar.

– Epec Flow-lösningen är kärnan i allt. Den har utvecklats för elektrifiering av olika kommersiella fordon och icke-väggående maskiner. Programvaran kan utvecklas genom simuleringsmodeller, och lösningen går att utveckla smidigt för behoven hos olika maskiner, säger Jyri Kylä-Kaila, vd för Epec.

© Anläggningsväärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se

Tekniken i den elektriska skotaren har tagits fram av Ponsse Groups eget teknologiföretag Epec.