Ponsse uppdaterar skördare och lanserar telematiksystem

ponsse-fox-9

Ponsse lanserar nu en uppdaterad version av skördaren Fox som i första hand är avsedd för gallring. Enligt Ponsse har den nya maskinen en exakt och effektiv kran, god sikt, stabilitet och lågt marktryck för krävande förhållanden och mjuka underlag.

Den åttahjuliga Ponsse Fox har kranen monterad nära hytten vilket ökar synligheten omkring arbetsområdet. Ramen är utformad för att kunna utföra service så enkelt som möjligt. Ramlåset med hydraulcylindrar är rubust och fungerar som stötdämpare under körning.

– Ponsse Fox är utrustad med en mittmonterad C44+ parallellkran som använder hydraulik istället för mekanisk hävstångseffekt. Detta innebär att kranen är mer bränsleffektiv och mindre underhållskrävande, säger Jan Kauhanen, Product Manager för skördare på Ponsse.

Den stora hytten har stora, breda förnserytor och runtomsikten uppges vara mycket bra. Förarstolen är specialdesignad för Ponsse och har förbättrade justeringar och fastare stoppning. Den nya stolen kommer vara tillgänglig för samtliga Ponsses maskiner och Ponsse har ensamrätt på den nya stolen.

Ponsse Fox är också försedd med företagets nya telematiksystem – Ponsse Manager. Det är ett system för skogsmaskinövervakning och dataöverföring som skogsmaskinentreprenörer kan använda för att se var maskinerna befinner sig och visa bland annat produktivitetssiffror och bränsleförbrukning. Ponsse Manager kan införas via programuppdateringen för Opti 4G-informationssystemet som togs i drift i början av året.

Med Manager kan entreprenörer övervaka beståndens avverkningsförlopp, planera och hantera maskintransporter, registrera maskinernas produktion enligt trädslag och sortiment samt skriva ut mätbevis.

Dessutom informerar Ponsse Manager entreprenören om maskinen behöver service samt visar data om bränsleförbrukning och serviceanmärkningar från föraren. Systemet innehåller också en realtidsvy över skördarens Ecodrive-funktion, vilket gör det möjligt att övervaka maskinens produktivitet och arbetsfaser i detalj.

© Anläggningsvärlden 2018.
info@anlaggningsvarlden.se

ponsse-fox-3

Ponsse Fox