Ponsse Scorpion nummer 100

_dsf1470

(S u r a h a m m a r)
På ElmiaWood 2013 presenterades Ponsse Scorpion för första gången på marknaden och i februari 2014 levererades den första Scorpionen i Sverige. Den 3 november i år leverades den 100:e Scorpionen på den svenska marknaden till skogsentreprenören Jörgen Karlberg på KSI i Kungsör.

Leveransen skedde vid Ponsses huvudkontor i Surahammar till Jörgen Karlberg som driver skogsentreprenadföretaget KSI i Kungsör AB.

För att markera att detta var en viktig milstope för Ponsse, skedde leveransen i närvaro av Ponsse-koncernens vd Juho Nummela och Ponsses ägare Jarmo Vidgrén. Även Ponsses Sverige-vd, Carl-Henrik Hammar, var förstås närvarande.

Åttahjuliga Scorpion har en unik kranlösning som ger förbättrad sikt åt alla håll.  Eftersom hytten sitter mitt på maskinen kan föraren enkelt överblicka hela situationen även på täta gallringsplatser.

_dsf1472

Hyttnivelleringen håller föraren vågrät, även i besvärlig terräng. Maskinens ram består av tre delar som är sammanlänkade med midjeleder.

Det patenterade stabiliseringssystemet baseras på att känna av kranens riktning och läge, och sedan pressa den bakre ramen i arbetsriktningen. Genom att pressa de bakre hjulen mot marken och den bakre ramens vikt förbättras maskinens stabilitet avsevärt vid arbete på ena sidan.

– Jag provkörde maskinen vid en demodag redan 2014, men var då inte helt övertygad. Efterhand växte dock beslutet fram att investera i en Ponsse Scorpion. Idag känns det förstås riktigt bra, berättar Jörgen Karlberg.

Jörgen arbetar mycket åt Statens Fastighetsverk och Länstyrelsen med att återskapa och restaurera igenväxta parker. I huvudsak i länen runt mälaren där det finns gott om slott och herrgårdar med behov av gallring i parkerna.

_dsf1476