Nytt matarhjul från Finnskogsvalsen

finnskogsvalsen_matarhjul

Finnskogsvalsen i Torsby lanserar ett nytt materhjul på marknaden. Det nya hjulet har en bockad hjultrumma i stället för den traditionella rundvalsade trumman.

Det innebär att barken oavsett hur tjock den är inte hindrar dubbspetsen från att nå ner i veden. Den unika ”veckade”designen gör att barken inte fastnar mellan tänderna. Dessutom går matningen betydligt lättare då barken ej behöver tryckas ihop lika mycket mot hjulet.

– Vi har sen tidigare tillverkat en modell med öppen design som släpper barken rakt igenom hjulet för att få samma effekt, men då får man problem med att barken sätter igen hjulet och runt hjulmotorn, så det var ingen optimal lösning, säger Kenneth Tomasson, vd på Finnskogsvalsen.

Den beprövade tandprofilen med ett inträngningsbegränsande plan som Finnskogsvalsen använt de senaste åren säkerställer samtidigt en matning som inte skadar virket mer än tillåtet. Hjulet kan liksom förra generationen av finnskogsvalsen beställas med tre olika optioner på tandprofilen beroende på vad som prioriteras;

Soft för inträngning i virket upp till cirka 5 mm. Standard inträngning upp till cirka 7 mm. Aggressiv inträngning upp till cirka 12 mm.

Det nya Finnskogsvalsen TB-hjulet effektiviserar avverkningsarbetet framförallt i grov slutavverkning, men även i gallring av klenare bestånd.

Värmländska Finnskogsvalsen grundades och drivs av Kenneth Tomasson, som själv arbetat som skogsmaskinsförare i många år. Företaget tillverkar sedan 2003 matarhjul för skördare i skogsindustrin och all utveckling och all tillverkning sker i Värmländska Torsby. Finnskogsvalsen säljs både i Sverige och på flera utländska marknader både i och utanför europa.

Matarhjulen finns tillgängliga för alla kända märken av skördare och aggregat som bland andra Komatsu,Kesla,SP, EcoLog, Logmax, Ponsse, Rottne och John Deere.

Länk till Finnskogsvalsen