Nytänkande gör grävmaskiner terränggående

nisula_flex14_haggblom

– Den största förbättringen av underreden till grävmaskiner på många år. Kalle Mattsson, försäljningschef och delägare i den finska maskintillverkaren Nisula tvekar inte i sin presentation av företagets världsnyhet på Elmia Wood. Underredet sitter på en grävmaskin från Volvo och gör den terränggående.

Utvecklingsarbetet har pågått i tio år och har skett med Volvos godkännande. Grävare används på många marknaders som skördare i skogen, men de har en stor nackdel: Framkomligheten i skogen är begränsad med ett stelt underrede.

Vad Nisula har gjort är att konstruera ett bandställ som är rörligt i längdled, med 60 cm markfrigång istället för de 40 som är standard. När maskinen står stilla, låser sig bandställen för att öka stabiliteten.

Dessutom har Nisula utvecklat en förlängning av grävmaskinens kran, XB-14, som förvandlar den för montering av ett skördaraggregat. Efter förlängning får kranen en räckvidd på 10,2 meter.

Resultatet blir grävmaskin som löser uppgifterna i skogen betydligt bättre än standardmaskiner. Tack vare banden lämnar den mindre avtryck i skogen än hjulgående maskiner. Men enligt Nisula är tanken inte att konkurrera med vanliga hjulgående skördare.

– Vi riktar oss till mindre entreprenörer som vill kunna växla roll för att ha uppdrag över hela året. Eftersom basmaskinen har de flesta funktioner kostar det betydligt mindre än att köpa en renodlad skördare, förklarar Kalle Mattsson.

Det tar bara en timme att bygga om grävmaskinen till skördare och tvärt om.

På Elmia Wood presenterade Nisula även ett nytt skördaraggregat, anpassat för grävmaskinslösningen och gallring. Det klarar träd med diametrar upp till 55 cm. En nyhet på mässan var att Nisula, som första aggregattillverkare, inlett samarbete med svenska SSAB genom att använda höghållfast stål, vilket ger en lättare och starkare konstruktion.

© Anläggningsvärlden 2017.
info@anlaggningsvarlden.se