Nya tungviktare från Caterpillar

Cat 374.

Caterpillars nya grävmaskinsgeneration utökas nu med de allra största grävmaskinerna, med maskinvikter mellan 50 och 95 ton. De används för de allra tyngsta och tuffaste arbetena inom till exempel infrastrukturprojekt, bergtäkter och i gruvmiljöer.

De nya modellerna Cat 352, Cat 374 och Cat 395 ersätter Cat 352F, 374F samt 390F och har utvecklats tillsammans med kunder och användare över hela världen. Caterpillar uppger att nya Cat 352 upp till 45 procent mer produktionseffektiv än den tidigare F-modellen. Bränsleeffektiviteten har förbättrats med upp till 10 procent för alla maskiner och för Cat 374 och Cat 395 har underhållskostnaderna reducerats med upp till 20 procent. Tack vare ny teknik har svängkraften och grävkraften ökat med 10 procent för Cat 395.

De nya maskinerna har ökad dimensionering i undervagnarna, ramverken, banden och bandrullarna. Tapparna, axlarna och cylindrarna har förstärkts liksom bommarnas och stickornas under- och överplåtar.

– Totalt sett räknar Caterpillar att tåligheten och slitstyrkan ska ha fördubblats vilket betyder ännu bättre driftsäkerhet, ökad livslängd och att mer kraft och större redskap kan användas, säger Fredrik Forsman, produktchef för stora bandgrävmaskiner vid Zeppelin Sverige.

En nyhet för både Cat 374 och Cat 395 är den hydrostatiska svängkretsen som tidigare bara funnits på Caterpillars stora grävmaskiner inom gruvsegmentet, exempelvis Cat 6015B. Kretsen återvinner energin i svängbromsen och hanterar cylinderoljeflödet separat. Det uppges ge en högre driftseffektivitet och mjukare körning.

Det tre grävmaskinerna är utrustade med Caterpillars C13, C15 respektive C18-motorer där största motorn ger en effekt på 543 hästkrafter. Samtliga motorer uppfyller de gällande emissionskraven för Steg V.

Hos de nya maskinerna är tre driftslägen tillgängliga: Power, Smart och ECO. Power-läget ger maximal effekt hela tiden, ECO-läget sänker motorvarvtalet och cykeltiderna samtidigt som brytkraften bibehålls. Det nya Smart-läget matchar automatiskt motor- och hydraulkraft till grävförhållandena, vilket minskar bränsleförbrukningen och optimerar prestanda.

– Motorhastigheten sänks automatiskt när hydraulbehovet minskar, vilket ytterligare minskar bränsleförbrukningen. Driftsläget ställs enkelt in via den stora färgpekskärmen i förarhytten, fortsätter Fredrik Forsman.

Till den svenska marknaden kommer Caterpillars premiumhytt att levereras. Hytten är rymlig och ljuddämpad. Det uppges vara lätt att ta sig in i hytten och en 10-tums färgpekskärm är standard liksom lättåtkomliga reglage, bluetooth-radio, uttag för mobilladdning, keyless start och förarunika inställningar. Joystickarna är programmerbara.

Sikten är god tack vare stora öppna glasytor. En bakmonterad kamera är standard, och det är möjligt att välja till fler kameraenheter tillsammans med den överskådliga 360-graders birdview-funktionen som ökar säkerheten ännu mer. Den nya hytten bygger på en vibrationsdämpad monteringslösning som minskar vibrationerna med 50 procent jämfört med tidigare modeller.

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se