Nya Lännen M-serien är här

© Foto: Per Eriksson

Nu lanserar Lännen den nya M-serien grävlastare på den svenska marknaden. Den kommer i tre modeller och ersätter den tidigare K-serien som lanserades 2016. Bland nyheterna finns bland annat ny steg 5-motor, smartare förvaring, bättre sikt och en helt ny 10 tums pekskärm.

Den nya Steg 5-motorn från Agco Power är HVO-kompatibla vilket innebär att koldioxidutsläppen kan reduceras med upp till 95 procent. Lännen 8600M, 8700M och 8800M har en fyrcylindrig 4,9 liters turboladdad mellankyld dieselmotor. I de två mindre maskinerna utvecklar motorn 147 hästkrafter vid 1900 varv per minut. Vridmomentet är 650 Nm vid 1500 varv per minut. Den största modellen, 8800M utvecklar 173 hästkrafter vid samma varvtal och har ett vridmoment på 750 Nm.

Hytten har konstruerats om på insidan och breddats med 100 mm på högra sidan om förarstolen. Den nya styrpelaren med höjdreglering, som är ledad vid två punkter, kan ställas undan framåt. Förarstolen kan svängas obehindrat och de nya armstöden är lätta att ställa in enligt förarens kroppsbyggnad och körvanor. Tack vare den nya trappstegen är det nu lättare att klättra in i maskinen. I manöverpanelen, som nu sitter vid armstödet, finns de avbrytare som behövs för manövrering av maskinens viktigaste funktioner.

Nya Lännen M-serien har inga analoga instrument, utan allt styrs från en helt ny 10 tums pekskärm. Där kan man göra inställningar för alla maskinfunktioner och se digitala instrument som hastighetsmätare, varvräknare, oljetryck m.m.

Lännen M-serien har ny bottenpansar vilket innebär att maskinen har fått bättre skydd och terrängegenskaper. Tack vare gångjärn och delade bottenpansar är service smidigare att utföra. Nya, praktiska verktygslådor fnns nu placerade ovanför de främre skärmarna.

Bakrutetorkaren har fått en ny placering och sveper nu över en större yta än tidigare. Bakrutan går dessutom nu att öppna i flera lägen. Färgsättningen på nya M-serien är svart och gul. Den gula kulören är dessutom samma som på redskapsbäraren Lundberg.

Kjell Forsén, säljare på Lännen visar den nya praktiska bakrutan på nya Lännen M-serien som går att ha öppen i flera olika lägen.

På 8600M har grävaggregatet en räckvidd på 6410 mm. Max grävdjup är 4430 mm.  Lasthöjden vid skopbottens nivå är 3930 mm. På 8700M är räckvidden 6410 mm. Max grävdjup 4380 mm och lasthöjden 3980 mm. På Lännen 8800M har grävaggregatet en räckvidd på 6830 mm. Max grävdjupet är 4970 mm. Lasthöjden är på 4080 mm. Till alla modellerna finns Grävelegant, rakt grävaggregat att köpa till som extra utrustning.

Lännen M-serien finns även med en 19 meters personlift för de som bygger och underhåller el- och telekommunikationsnät – Lännen Line Systems. 8700M och 8800M kan även utrustas med rälshjulsadapter – Lännen Rail Systems och kan även fås med personliften.

Alla modellerna har axlar från ZF med fyrhjulsdrift. Automatiska differentialbromsar fram och bak. Som tilläggsutrustning finns 100 procent differentialspärr till bakaxeln som även kan aktiveras under drift. 

Nya M-serien har variabel axialkolvpump med ett max flöde på 210, 252 respektive 309 liter per minut. Elektrisk effektreglering finns som tillval. På 8600M finns en pump med 252 l/min max flöde som tilläggsutrustning.

Text och foto: Per Eriksson.

© Anläggningsvärlden 2020.
per@anlaggningsvarlden.se

Nya Lännen M-serien har inga analoga instrument, utan allt styrs från en helt ny 10 tums pekskärm. Där kan man göra inställningar för alla maskinfunktioner och se digitala instrument som hastighetsmätare, varvräknare, oljetryck m.m.
Flaggskeppsmodellen Lännen 8800M har en Agco Power steg 5-motor på 173 hästkrafter och ett vridmoment på 750 Nm.
Nya praktiska verktygslådor finns nu placerade ovanför de främre skärmarna.