Ny teknik för utsläppsfri laddning av eldrivna maskiner

Det amerikanska företaget Amogy, som levererar nyckelfärdiga, skalbara ammoniak-till-energilösningar, har fått en order från norska Terox, som elektrifierar anläggningsmaskiner
Amogy får en order från Terox som möjliggör utsläppsfri laddning av anläggningsmaskiner på byggarbetsplatser.

Det amerikanska företaget Amogy, som levererar nyckelfärdiga, skalbara ammoniak-till-energilösningar, har fått en order från norska Terox, som elektrifierar anläggningsmaskiner, som ska generera el på byggarbetsplatser. Enligt Terox kommer det att positionera företaget som ledande aktör inom nollutsläppsproduktion av el inom byggbranschen.

–Pilotprojektet som Amogy och Terox nu inleder syftar till att visa att ammoniakbaserade kraftsystem kan användas för att producera utsläppsfri elförsörjning. Projektet belyser även ammoniakens potential som alternativt bränsle, genom användning av Amogys teknologi. 

Amogys 400 kW containerlösning kommer att installeras i en 20-fots container, som genererar elektricitet utanför elnätet för att ladda en batteribank. Batteribanken kopplas till en mobil snabbladdare som Laddar Terox elektriska anläggningsmaskiner.

Amogys ammoniak-till-elektriska kraftsystem använder egenutvecklad så kallade ammoniak-krackningsteknik för att dela ammoniak i kväve och väte. Vätgas matas in i en bränslecell, som sedan producerar ren el för att ladda batteribankerna. Till skillnad från traditionella förbränningsmotorer ger Amogys teknologi inga koldioxidutsläpp när de används. Det är ett betydande genombrott inom hållbar kraftproduktion.

”Det här projektet är det första i sitt slag i Norge, och vi är glada över att samarbeta med Terox”

– Vi är glada att få vara med i det här pilotprojektet. Tillsammans med Amogy ser vi fram emot att visa hur ammoniakbaserade kraftsystem kan bidra till göra byggbranschen koldioxidfri, säger Kjell Vidar Hamre, vd för Terox.

Christian Berg, vd för Amogy i Norge uttrycker också sin entusiasm över möjligheten att samarbeta med Terox.

– Det här projektet är det första i sitt slag i Norge, och vi är glada över att samarbeta med Terox, ett företag som delar vår vision och våra värderingar.

Pilotprojektet kommer att lägga grunden för en utökad användning av Amogys teknologi hos Terox. Detta uppges ligga i linje med företagets målsättning att minska sina utsläpp och leda vägen i branschens hållbarhetsarbete.

Här kan du läsa fler nyheter inom bygg och anläggning

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se