Ny rivningsrobot lanseras i Sverige

På Bauma visades rivningsroboten Rocbot 2500 i ett heavy-duty utförande utan svängbara stödben. Foto: Per Eriksson
På Bauma visades rivningsroboten Rocbot 2500 i ett heavy-duty utförande utan svängbara stödben. Foto: Per Eriksson

På Bauma visade franska Tecman upp en ny rivningsrobot – Rocbot 2500. Den 2,7 ton tunga maskinen har bland annat Optistab som är ett stabilisatorsystem som uppges ge den stabilast driftsplattformen på marknaden. 

I Sverige kommer rivningsroboten säljas av Ståhles Mining And Construction (SMC) under namnet SMC Hrym.   Instegsmodellen 2500 väger in i 3-tonsklassen och och har en maxvikt 3150 kg. Den här maskinen på 22 kW klarar att bära hydraulhammare på 500 kilo och riggmonterade rotationsfräsar på 305 kilo.

– SMC Hrym 2500 är en kompakt rivningsrobot som kan användas både för rivning och i gruvdrift. Tack vare det tunga,  kompakta konstruktionen och det kraftfulla hydraulsystemet är det en mycket kapabel maskin, säger Anders Ståhle, vd på SMC.

Den här maskinen på 22 kilowatt klarar att bära hydraulhammare på 500 kilo och riggmonterade rotationsfräsar på 305 kilo, Anders Ståhle, vd på SMC.

Maskinen är 2822 mm lång och beroende på bandbredd levereras i två bredder: 783 respektive 995 mm. Trots det kompkta måttet är den vertikala räckvidden på 5,3 meter med hydraulhammare monterad. Den horisontella räckvidden är på 5,2 meter. Svänghastigheten är 15 sekunder för 360 grader.

Hydraulsystemet är på 120 liter och pumpen är en variabel, lastavkännande typ på 60 cc. Systemtrycket förhöjt till redskap är max 350 bar. Det höga trycket innebär också att man inte behöver använda redskap med boosterventil. Pumpflödet är på 90 liter per minut (50Hz) respektive 110 liter per minut (60Hz).

Stabiliseringssystemet Optistab är unikt för SMC Hrym 2500.

– Tack vare de vinklingbara (90 grader) främre stödbenen är maskinen mycket stabil vilket framförallt innebär att man får en säkrare arbetsplats, förklarar Anders Ståhle. Dessutom är värdefullt på trånga arbetsplatser.

Maskinen levereras som standard med 3-fas elmotor för 63 ampere säkring, men som option finns dieseldrift. Radiostyrning och snabbfäste är standard.

Maskinen premiärvisades på Intermatmässan i Paris förra året Den byggs i Frankrike och senare kommer en större modell – SMC Hrym 3500.

Länk till SMC Ståhle

© Anläggningsvärlden 2019.
per@anlaggningsvarlden.se