Ny metod för sponttätning

Stabtech har tagit fram en metod och material för att täta spont. Vid tätning av mark och spont injekteras ett material i den underligande jorden under högt tryck.

Entreprenadföretaget Stabtech har utvecklat en metod och ett material för att kunna täta spont och nu lanseras Stabtech Seal som ska göra sponttätning mer effektivt.

– Vi har skapat ett material som möter ställda krav på materialleverantörer och vi känner att vi har lyckats bra ur ett miljöperspektiv, säger Emil Belfrage vd och medgrundare på Stabtech.

Traditionellt sett används stora maskiner vid tätningsarbeten för spont vilket innebär långa ledtider och höga kostnader, något Stabtech hade i åtanke och ville undvika vid utvecklingen av metoder och materialet Stabtech Seal. Vid tätning av mark och spont eller andra betongkonstruktioner injekteras Stabtech Seal-material i den intill- eller underliggande jorden. Injekteringen sker under högt tryck och expanderar vilket fyller små hålrum i jorden på ett ”pricksäkert” sätt. Enligt Stabtech ger deras  metod en snabbare etablering och kräver mindre maskiner och verktyg.

Redan efter femton minuter har materialet uppnått 90 procent av sin totala styrka, vilket innebär att marken är tätad samt direkt efter att arbetet är klart.

– Med vår arbetsmetod och materialet Stabtech Seal blir det en betydligt snabbare etablering. Vi använder mindre maskiner, alla verktyg som krävs ryms i en lastbil och vi kan arbeta 60–100 meter ifrån lastbilen. Resultat av tätningen syns omedelbart och fortsatta läckor kan kompletteras omgående, vilket kan vara komplicerat med traditionella metoder, det är ett otroligt effektivt sätt att täta spont helt enkelt, säger Emil Belfrage.

Stabtechs metoder uppges sedan lång tid varit accepterade av geotekniker och företaget finns över hela Sverige. Enligt företaget är målet att tillväxten ska fortsätta och av marknadens intresse att döma ser framtiden ljus ut.

– Vi ser redan nu att arbetsmetoden med Stabtech Seal föreskrivs i upphandlingar och är accepterad av geotekniker. Vi är otroligt stolta över att metoden har nått så långt och är övertygade om att Stabtech Seal kommer att få en stor genomslagskraft i branschen, avslutar Emil Belfrage.

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se