Ny kompakt hjulgrävare från Volvo

Volvo Construction Equipment lanserar en kompakt 13 tons hjulgrävare med en bakre svängradie på 1,55 meter och den främre på 1,81 meter, vilket uppges vara den kortaste svängradien i 12-13 tonsklassen. Maskinen har konstruerats från grunden med feedback från kunder.

Enligt Volvo CE är maskinen lämplig för svåråtkomliga arbetsplatser i tät bebyggelse. Den passar även på vägar där trafiksäkerheten är viktig. Den kan även passa i större infrastrukturprojekt och inom markanläggning. Det är dock förmågan att ta sig in i de minsta ytorna som är maskinens stora fördel. Mycket tack vare den tvådelade bommen och inline stödben, vilket gör det lättare att positionera och stabilisera maskinen även i trånga utrymmen.

Volvo EWR130E har avsevärt lägre tyngdpunkt än motsvarande maskinen, vilket ger en bra stabilitet. Den tvådelade bommen utan svängning möjliggör lyft upp till 4,3 ton med 6 meters räckvidd. Bland tillvalen finns bland annat fyrhjulsstyrning och ett tvådelat schaktblad. Fyrhjulsstyrningen förbättrar manöverbarheten genom att minska svängradien. Detta och en rad andra styrlägen kan väljas från hytten med hjälp av ett vridreglage. Det delade schaktbladet har fler alternativ för att hålla maskinen plan på ojämn mark eller kring trottoarer och liknade.

Tryck och flöde för upp till 32 redskap kan förprogrammeras utan hjälp av servicetekniker. Anslutning till hydraulredskap kan tack vare Steelwrist Auto Connect Coupler även utföras från hytten. Enligt Volvo CE ger Steelwrist tiltrotatorerna en förbättrad flexibilitet för redskap i en mängd vinklar, medan det fabriksmonterade förberedande systemet innebär att Steelwrist tiltrotatorn kan styras från de ursprungliga styrspakarna och förarprofiler kan ställas in på huvuddisplayen.

Volvo EWR130E kan köras i en hastighet på upp till 35 kilometer i timmen och lastarmsfjädringen aktiveras i hastigheter över 5 kilometer i timmen för att absorbera stötar och minska studsandet i grov eller gropig terräng. En funktion som kallas Comfort Drive Control innebär att maskinen kan styras på arbetsplatsen med endast styrspaken, i hastigheter upp till 20 kilometer i timmen. Maskinen har även en dragkrok och kan dra kärror på 3 ton – eller 8 ton när påskjutsbromsar har monterats.

Den automatiska grävbromsen är inkopplad närhelst maskinen står stilla. Hjälp finns även till hands digitalt, med det valbara Dig Assist-maskinstyrsystemet som erbjuder 2D-, In-Field Design- och 3D-programvara för grävning och nya appar för vågsystemet (OBW), som alla visas på surfplattan (10 tum).

EWR130E har tack vare den låga överbyggnaden och motviktens, huvens och dörrarnas konstruktion bättre sikt bakåt. Sikten på maskinens högra sida uppges vara bäst i klassen eftersom inga delar skymmer sikten genom högerrutan – ett designkoncept som är unikt för Volvo. Som tillval finns tre kameror fästa på ramen ger ett fågelperspektiv av maskinen, som visas på färgskärmen i hytten.

Styrspakarna kan hantera de flesta funktionerna, från styrning till rutornas torkare. Med hjälp av programmerbara knappar går det att växla mellan funktioner med en enkel tryckning. L8-styrspaken från SVAB, som kan väljas till, är tack vare en särskild kulled justerbar i alla vinklar för bästa ergonomi.

Maskinen har även en utdragbar låda för verktyg, kedjor och liknande. Den kan bära 120 kilo och har avledare som kan justeras i fem olika lägen. Hjulgrävaren har även fotsteg och ledstänger med hög synlighet samt flera olika LED-belysningspaket. Servicen uppges vara enkel tack vare grupperade smörjpunkter och filter är lätta att komma åt, med alla dagliga servicepunkter inom räckhåll från marknivå.

EWR130E har telematiksystemet CareTrack som standard. CareTrack kan nås via fjärranslutning och ger information om maskinen som till exempel geolokalisering, bränsleförbrukning och servicepåminnelser. För Sweconkunder finns även en kostnadsfri webbapp som ger användaren överblick över sitt maskinägande på mobiltelefonen, surfplattan eller datorn. 

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se