Bostadskvarter byggs helt i trä i Limhamn

I Elinegård, strax intill Limhamns kalkbrott, byggs ett bostadskvarter helt i trä. På platsen utvecklar bostadsbolaget Nordr (fd Veidekke Eiendom) projektet Trädloungen som består av 20 radhus och ett flerbostadshus med 18 lägenheter, som byggs i massivträ. Nordr utvecklar sedan tidigare prestigeprojektet Cederhusen i Stockholm som byggs i massivträ och som är satt att bli Sveriges största bostadskvarter i trä.

– Det är verkligen ett unikt projekt i Malmö och det är många som imponeras av att det är byggt i trä. Förhandsförsäljning har gått väldigt bra och vi ser återigen att den här typen av unika bostäder är populära bland intressenterna. Det finns fortfarande objekt kvar att köpa inför den allmänna säljstarten men vi tror att de kommer att säljas snabbt, säger Pernilla Tilly Meijer, försäljningsansvarig på Nordr.

Flerbostadshuset i Trädloungen kommer att byggas som två hus, nedbrutet i ett. Lägenheterna har 2-4 rum och kök och de är fördelade på husets fem våningar. Husets placering gör att de flesta balkongerna har sol under hela dagen. Varje lägenhet har fönster åt minst två håll och ofta med långa siktlinjer då rummen ligger i fil. På husets översta våning ryms två unika etagelägenheter med egna takterrasser som är cirka 45 kvm stora.

Radhusen i projektet kommer i sin tur byggas på två hela plan med stora sociala ytor. De två husmodellerna på 115 och 122 kvadratmeter har olika planlösningar på både ovan- och nedanvåningen så att köparna kan välja vad som passar deras behov och önskemål bäst. I det största huset finns det möjlighet till fyra sovrum för den större familjen.

– Känslan av att komma in i ett hus med genomgående trä och massiva träelement är lugnande och uppfriskande. Trä är ett förnybart byggmaterial som samtidigt bidrar till ett bra inomhusklimat, god hälsa och livskvalitet. Sammantaget skapar det väldigt harmoniska bostäder som är något alldeles unikt redan från start, säger Tony Petäjä, affärsutvecklare på Nordr

Malmö stad hade höga ambitioner sett till sociala åtaganden och hållbarhetstänk i markanvisningstävlingen för det aktuella projektet. Mot bakgrund av detta valde Nordr att utveckla ett fullskaligt trähuskoncept som utgick från erfarenheter från det lokala initiativet LFM30 (Lokal färdplan Malmö 2030), som handlar om att minimera klimatutsläppen inom byggbranschen och utveckla en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö.

-Vi jobbade mycket med att få till den sociala hållbarheten och de små sociala ytorna inom området i tävlingsunderlaget. Vi beslöt också rätt snabbt att vi ville skapa projektet med så mycket trä som möjligt, därav blev också flerbostadshuset, ett hus med en genomgående trästomme i detta fallet en massivträ stomme och fasader i trä. Allt för att skapa ett modernt boende med ett så litet klimatavtryck som möjligt, säger Tony Petäjä.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se