Ny eldriven svänglastare från Mecalac

För att möta efterfrågan på mer miljövänliga byggprojekt har den franska maskintillverkaren Mecalac utvecklat en serie 100 procent elektriska maskiner. Förra året lanserade Mecalac den allra första 11-tons elektriska grävmaskinen, e12. Nu lanseras den nya 1000-liters elektriska svänglastaren eS1000. 

Svänglastar-arkitekturen resulterar i en förbättrad rörelseekonomi. Detta leder till minskade cykeltider, buller och visuella störningar, underhållskostnader och olycksrisker samt lägre miljöpåverkan.

Medan dieselversioner av svänglastaren begränsar bränsleförbrukningen genom denna rörelseekonomi, förbrukar den elektriska eS1000-lastarversionen också bara rätt mängd energi för byggarbetet och optimerar batterianvändningen för en oöverträffad 8-timmars autonomi.

När det gäller stabilitet kan allt som lyfts av skopan framtill, när bakaxeln väl är låst, vridas 180° utan att förlora stabilitet, även med fullt styrda hjul. Tack vare denna stabilitet i alla positioner och i alla terränger kan Svänglastaren drastiskt förvandla logistiken på byggarbetsplatser, skriver Mecalac i ett pressmeddelande.

Slutligen, urbana byggarbetsplatser och platser med begränsat utrymme och tid att arbeta är den naturliga miljön för kompakta hjullastare. Effektiviteten bestäms av lastnings- och lossningscykler och påverkas av tidskrävande manövrar. Det innovativa Mecalac Svänglastar-konceptet är född ur önskan att minska dessa icke-förädlade manövrar genom att svänga bommen, istället för att flytta maskinen.

Tre elektriska Mecalac-maskiner på samma byggarbetsplats kommer att spara i genomsnitt 64 ton koldioxid per år jämfört med samma modeller utrustade med dieselmotorer. Dessutom kommer Mecalacs nollutsläppslösning att begränsa buller, med möjlighet att arbeta inomhus, samt kostnader relaterade till underhåll och drift (med bränsle som ersätts av el).

© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se