Ny effektivare bandgrävare från Caterpillar

cat_next_generation

Nya Cat 326 har ny inbyggd och lättanvänd teknik som ökar effektiviteten med upp till 45 procent jämfört med tidigare modeller. Maskinen, som är i 26 tons klassen uppges ha förbättrad bränsleförbrukning, lägre underhållskostnader och förbättrad förarkomfort.

Grundtanken bakom designen på nya Cat 326 är enkel manövrering. Egenskaper såsom fjärrstart med hjälp av Bluetooth-fjärrnyckel eller funktionen med unikt förar-id samt förarspecifik programmering av effektläge och joystickinställningar gör grävmaskinen lättare att manövrera än tidigare.

Maskinens högupplösta pekskärm på 8 tum möjliggör snabb navigering bland menyerna och innehåller dessutom en digital version av bruksanvisningen.

326-grävaren är utrustad med en Cat 7.1-motor som har upp till 15 procent lägre bränsleförbrukning jämfört med F-serien. Den nya Cat-modellen har valbara effektlägen och automatisk motorvarvtalsstyrning med möjlighet att gå över till låg tomgångskörning med ett knapptryck. Den har även som standard en hög drifttemperatur på 52 °C och en kallstartskapacitet på –18 °C.

Maskinens svängvridmoment har förbättrats med 12 procent, vilket gör maskinen enklare att svänga runt, speciellt när maskinen står i lutningar med fullastade skopor. Vid körning i ”Smart-läget” anpassas motorvarvtal och hydraulisk kraft automatiskt efter grävförhållanden, samtidigt som det ger bättre bränsleförbrukning med ytterligare 5 procent, utan att det påverkar produktiviteten.

Med tillvalet ”Smartboom” kan bommen sänkas utan hjälp av pumpflödet, vilket sparar bränsle. Den kan också användas vid hammararbete för att applicera exakt rätt kraft nedåt.

Som standard sitter Cat Grade-teknik med 2D-system som gör det möjligt för förare att nå önskad höjd snabbt och exakt genom att justera höjden för djup, lutning och horisontellt avstånd. Man kan uppgradera det standardmonterade 2D-systemet till Cat Grade med avancerad 2D eller 3D.

Standardmonterad Grade Assist gör det möjligt för föraren att enkelt hålla sig på rätt höjd med hjälp av en spak, samtidigt som Bucket Assist automatiskt upprätthåller vinkeln vid släntning, utjämning, finschaktning och dikesgrävning.

Funktionen Swing Assist stoppar grävmaskinen automatiskt vid förinställda platser för lastbilslastning och dikesgrävning, för att underlätta arbetet och minska bränsleförbrukningen.

Som standard sitter även Caterpillars vägningssystem Cat Payload.

Den nya hyttdesignen på Cat 326 har avancerade fästen av viskös typ som minskar hyttvibrationer med upp till 50 procent jämfört med tidigare modeller. Man kan välja mellan hyttmodellerna Comfort, Deluxe och Premium – som alla har automatisk klimatanläggning – samt uppfällbar konsol som standard på modellerna Deluxe och Premium som gör det lättare att kliva in och ut ur hytten.

© Anläggningsvärlden 2019.
info@anlaggningsvarlden.se