Ny 80 tons grävare från Doosan

Doosan har lanserat den nya DX800LC-7 steg 5 kompatibla 80 tons bandgrävare, den största grävmaskinen som företaget någonsin tillverkat. 

I samband med lanseringen meddelar Doosan att den första DX800LC-7 levereras till en kund i Finland.

Den nya maskinen uppges vara utrustad med den mest kraftfulla motorn i 80 tons-klassen och maskinen har också det högsta hydrauliska flödet för denna maskinstorlek, vilket ska ge bästa prestanda i klassen.

DX800LC-7 har också fått en ny, mycket rymlig förarhytt, utrustad med ergonomiska kontroller och instrument.  Särskild omsorg har vidtagits för att hålla bullret på ett minimum genom förbättrad tätning av motorutrymmet och omfattande användning av ljuddämpande material.

Den nya bandgrävaren drivs av en ny steg 5-version av den beprövade Perkins 2506J-dieselmotorn, vilket ger en effekt på 548 hästkrafter. Enligt Doosan är det mer än någon annan maskin i denna klass.

Motorns höga effekt kombineras med ett virtuellt Bleed Off (VBO) hydraulsystem (D-Ecopower+) vilket ska ge ett hydraulflöde på 1008 liter per minut och ett systemtryck på 343 bar.

Doosans D-Ecopower-teknologi använder en elektroniskt tryckstyrd pump i ett hydraulsystem med slutet centrum för att optimera produktiviteten och bränsleförbrukningen, beroende på det valda läget. En sluten centrerad huvudregelventil ska minimera tryckförlust, medan den elektriska tryckstyrda pumpen hanterar och optimerar motorns effekt på ett effektivt sätt.

Hydraulsystemet och motoreffekten är fullt optimerade och synkroniserade, vilket ytterligare ska minska förlusterna i systemet.

Förbättrad återkoppling till föraren via joysticken resulterar i förbättrad maskinstyrning och mindre trötthet. Accelerationen och retardationen av grävmaskinens arbetsfunktioner är jämnare, vilket gör att maskinföraren kan utföra repetitiva svängningar och grävrörelser med mindre ryckande rörelser.

Maskinföraren kan välja mellan att prioritera bom- eller stickrörelser så att hen kan matcha hur de använder maskinen beroende på i vilken applikation de arbetar med.

En komplett kamerauppsättning är standard, som består av en främre kamera, två sidokameror och en bakre kamera. Kameraskärmen är separerad från intrumentpanelen och ger full synlighet runt maskinen och gör det även möjligt för föraren att se en 360 graders vy runt hela maskinen.

Den nya DX800LC-7 är fabriksinstallerad med Doosans trådlösa övervakningssystem DoosanConnect som bland annat erbjuder webbaserad maskinövervakning. Där kan man övervaka maskinernas prestanda och upptäcka fel samt främja förebyggande underhåll.

Kylsystemet i DX800LC-7 erbjuder en större kylkapacitet med reducerad fläkthastighet och effektbehov för kylfläkten. En vändbar fläkt är standard, som kan användas i omvänd riktning för att blåsa bort damm i kylaren och oljekylaren, vilket spar tid i underhållsarbetet och säkerställer att DX800LC-7 är idealisk för arbete i tuffa miljöer.

DX800LC-7 är designad för maximal drifttid med beprövade, högkvalitativa, hållbara komponenter som Bosch Rexroth MCV och Main Pump-system, en Doosan Mottrol-svängkrans och en mycket robust Berco-undervagn.

Doosan säger att maskinen huvudsakligen är byggd för drift i gruvor och stenbrott och för lastning av massor på gruvtruckar och dumprar. Med en bom på 7,7 meter och en sticka på 2,9 meter anges grävdjupet vara 7,72 meter. Räckvidden är 12,67 meter och grävhöjden 11,91 meter.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se