NKM löser problem med hjälp av digital trådlös teknik

Kameramontage

Många fordon och maskiner är idag utrustade med kameror i form av t.ex en backkamera som i en monitor visar vyer som kan vara omöjliga att övervaka från förarens plats. Det finns dock många situationer där en traditionell kamera inte räcker till – bland annat där det saknas ström i området man vill bevaka.

Exempel är större gaffeltruckar, mobila kranar och tornkranar.

Dessa kameror har tidigare varit både dyra och komplicerade. Med Flexview löser vi alla dessa problem och mer, säger Albert Byström, chef och produktansvarig hos NKM AB om företagets produkt Supravision Flexview. Här lanserar Supravision ett system som effektivt kan ”följa lasset” med information till kranföraren direkt i monitorn.

Hela systemet bygger på välbeprövade komponenter från Supravision och Makita. I stället för kamera med zoom bygger detta på en batteridrift av överföringstransmittern och kameran med mörkersyn och värme placerad direkt ute på

Vad är Flexview? – Flexview är i grunden en trådlös digital kamera med IP-klassning som har egen strömförsörning och förstärkt sändare vilket ger bra  bild även vid avlägsna monteringar, t.ex 50-100 meter på en tornkran. Till kameran ansluts ett kraftfullt Lithium-batteripack som enligt företaget ska klara en hel arbetsdag, även vid bitande kyla. Albert Byström förklarar vidare:

– Både batteripack och kamera har vardera en kraftig magnet som gör att man kan placera kamera och batteripack nästan vart som helst. Det låter som en liten detalj men innebär i praktiken att det inte är någon installation att tala om – tvärtom handlar det om att veta vart man vill ha kameran och så gör magneten resten.

Företaget som har sitt säte i Husum, strax norr om Örnsköldsvik säger att intresset har varit mycket stort och att man nyligen levererat ett 50-tal system till en stor chokladtillverkare i söder.

– De provade vårt system en vecka och kort därefter fick vi ordern. De menade att de aldrig sett ett så effektivt och enkelt kamerasystem, säger Albert Byström som varit huvudinnovatör i projektet.

Den som är ytterligare intresserad av Flexview kan besöka företagets hemsida, www.maskinhandel.com

© Anläggningsvärlden 2018.
info@anlaggningsvarlden.se