Naturvärden ska dokumenteras på nytt sätt

För ett år sedan beslutade Skogsstyrelsen att myndigheten ska upphöra med registrering av nyckelbiotoper i samband med tillsyn senast vid årsskiftet 2020/2021 – förutsatt att ett nytt system för att kunna dokumentera naturvärden är på plats. Foto: Per Eriksson

Vid årsskiftet slutar Skogsstyrelsen att registrera nyckelbiotoper i samband med att en anmälan eller ansökan om avverkning kommer in till myndigheten. Istället kommer naturvärden att dokumenteras på ett nytt sätt.

För runt ett år sedan beslutade Skogsstyrelsens styrelse att myndigheten ska upphöra med registrering av nyckelbiotoper i samband med tillsyn senast vid årsskiftet 2020/2021 –förutsatt att ett nytt system för att kunna dokumentera naturvärden är på plats.

Så har det alltså blivit – ett nytt arbetssätt kommer att börja användas 1 januari.

För de skogsägare som skickar in en anmälan eller ansökan om avverkning blir skillnaden att Skogsstyrelsen inte kommer att registrera en eventuell nyckelbiotop.

­ – Vi kommer att dokumentera naturvärden som har betydelse för handläggningen av ärendet utifrån de lagkrav som finns, säger Magnus Viklund, chef för tillsynsenheten på Skogsstyrelsen.

– Den andra skillnaden blir att vi endast kommer att samla in fakta om området som anmälan eller ansökan om avverkning gäller. När vi har gjort en nyckelbiotopsinventering har vi kunnat gå utanför området som anmälan eller ansökan gällt eftersom en nyckelbiotop kan ha andra gränser, men så blir det inte nu, fortsätter han.

Omkring 200 nyckeldiotoper per år upptäcks och registreras i samband med tillsyn. Bakgrunden till beslutet att Skogsstyrelsen inte längre ska göra detta, är att myndigheten kommit fram till att det är olämpligt att blanda tillsyn och nyckelbiotopsinventering eftersom nyckelbiotoper inte har med lagen att göra.

Bakgrunden till beslutet att Skogsstyrelsen inte längre ska göra detta, är att myndigheten kommit fram till att det är olämpligt att blanda tillsyn och nyckelbiotopsinventering eftersom nyckelbiotoper inte regleras i lag. Tillsyn innebär att myndigheten kontrollerar att lagstiftningen följs, till exempel i en granskning av en ansökan om skogsavverkning.

Beslutet om nyckelbiotoper har väckt stark kritik från miljörörelsen och länsstyrelser. En del lyfter fram att risken ökar för att områden med nyckelbiotopskvalitet kommer att avverkas.

– Man kan argumentera för att det är en ökad risk, men Skogsstyrelsen måste agera inom ramarna för vad som är tillbörligt vid tillsyn. Det konstruktiva i det här läget, för att hantera risken, är att hela skogssektorn tar fasta på allt som går att fortsätta med och även utveckla det för att verka för god naturvård, säger Magnus Viklund.

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se