Merlo med eldrift räcker långt

Vid Slussenprojektet i Stockholm och vid testhallsbygget hos forskningsinstitutet RISE i Borås används Merlo Roto Duo-Power med eldrift – för miljöns skull. Tack vare Duo-Powers möjlighet att skifta från dieseldrift till eldrift, vinner byggherrarna Skanska och Frankonia miljöfördelar.

Miljömaskiner är ett krav när Skanska bygger om Slussen på uppdrag av Stockholms stad. En Merlo 40.30 Duo-Power uppfyller kraven och möjligheten att köra maskinen på enbart el har blivit en uppskattad förebild på den centralt belägna byggarbetsplatsen.

Drottningholms Entreprenad AB, DEAB, med maskinföraren Leffe Eriksson kör åt Skanska med en helt ny Merlo 40.30MCSS.

– Jag gör allt med den här maskinen, som att lossa material med gafflar, köra grus med skopa, sköta materialhantering och lyfta material på plats där det behövs. När jag flyttar maskinen mycket använder jag dieseldriften. Men vid allt stationärt arbete är det eldriften som gäller, berättar Leffe Eriksson.

Miljökraven är högt ställda på alla maskiner som används vid det stora Slussenprojektet. Bland annat har alla maskiner miljögodkända oljor, och när det gäller driften har Merlos förmåga att köra på el uppmärksammats som ett stort plus.

I Borås är samma Merlo-modell den perfekta lösningen när RISE Research Institutes of Sweden AB (tidigare SP) bygger en ny stor EMC provningshall i Borås. Alla lyft inomhus görs med eldrift.

Testhallen Awitar har en inre takhöjd på 12 meter och är avsedd för utprovning av fordonselektronik, med speciellt sikte mot självkörande fordon.Awitar blir en världsledande test- och utvecklingsanläggning för trådlösa kommunikationssystem för autonoma fordon och för andra aktiva säkerhetssystem.

Själva bygget av anläggningen ställer stora krav. Ett inre avskärmningsskal inne i byggnaden monteras på stålbalkar för att ge ett fullständigt elektroniskt strålningsskydd mot omgivningen. Monteringen sköts av det tyska företaget Frankonia Gmbh, med en Merlo 40.30 Duo-Power från AB Hüllert Maskin i Vara.

© Anläggningsvärlen 2017.
info@anlaggningsvarlden.se

170221 Slussen, Här jobbar Uffe med sin maskin
170221 Slussen, Här jobbar Uffe med sin maskin