Lännen lanserar nya K-serien

_dsf1330

(L o i m a a, F i n l a n d)
Lännen lanserar nu en helt ny generation multimaskiner  – K-serien, med ny, starkare motor från Agco Power som uppfyller steg 4-kraven och ny hytt som omarbetats och är klart rymligare och funktionellare än tidigare. Först ut är Lännen 8800K.

– Lännen 8800K förnyelse och förbättringar har fyra tyngdpunkter: Maskinens rörlighet, mångsidighet, produktivitet och miljöansvar, säger Max Kvickström, vd på Lännen Tractor.

De nya motorerna uppfyller utsläppskraven för Steg 4, med andra ord de senaste kraven för denna typ av maskiner. Lännen 8800K har en motor från Agco Power med en högre effekt än föregångaren modell 8800i. De nya motorn är råstark med ett vridmoment på 740 Newtonmeter vid låga 1000 varv/minut.

Agco Powers motor på 4,9 liter har en effekt på 127 kilowatt vid 1700-1900 varv/minut. Max vridmoment på 750 newtonmeter vid 1500 varv/minut. Vid olika jobb och under transport kan man nu använda ett lägre varvtal vilket minskar bränsleförbrukningen och sänker ljudnivån.

_dsf1364

Hytten på Lännen 8800K är klart rymligare och mer funktionell än tidigare.  – Tack vare den nya designen på sidopanelen har armstöden fått nästintill 10 centimeter mer utrymme. Armstöden är också kraftigare och lättare att justera och mer ergonomiska. Rattstången kan numera vinklas med tre leder, säger Jan Aspvik, produktchef på Lännen Tractors.

För att bli mer lättmanövrerade har flera av de viktiga brytarna fått en ny placering i hytten. Även förarstolen har fått mer roteringsutrymme. Hytten har också fått fler förvaringsfack och även luftcirkulationen har förbättrats.

– Alla förnyelser är baserade och gjorda efter våra kunders erfarenheter och önskemål. Förnyelserna ska alltid förbättra maskinens produktivitet, rörlighet och mångsidighet, berättar Max Kvickström.

_dsf1344

Arbetshydraulikpumpen på Lännen 8800K heter Danfoss 147cc (294L) och kan fås med potentiometer effektreglering. Lännen 8800i hade en 140 cc (280L) från Rexroth med fast effektreglering på 70 kilowatt. Med effektreglering kan föraren själv påverka driftegenskaperna. Föraren kan ställa in hydrauliken så hela dieseleffekten styrs till separat utrustning (t.ex. buskröjningsaggregat) eller med ett lägre justerat värde som gör rörelsen mjukare. Buskröjningsventil behövs inte längre, med effektregleringen och Danfoss ventilen uppnås ett flöde på 180 liter.

I samband med lanseringen K-serien vill Lännen dessutom att maskintypen får ett nytt namn: – Vi introducerade ordet ”grävlastare” redan 1984 och med tanke på att maskintypen numera är en riktig mångsysslare som används till många fler uppgifter än att bara gräva och lasta har vi valt att kalla de för multimaskiner istället säger Timo Huttunen, koncernchef på Lännen Tractors.

per_eriksson_profilbild

Per Eriksson
per@anlaggningsvarlden.se