Nu vänder den tidigare glödheta trävarumarknaden rejält ned, vilket även drabbar proffsmarknaden.
Från vårens skyhöga prisnivåer har sågverken nu sett prssänkningar på mellan 20 och 40 procent beroende på sortiment och marknad. Det framkommer i den färska rapporten ”Skog & Ekonomi” från Danske Bank.
– Trävarupriserna faller markant och frågan är om vi är nära botten eller om priserna faller ytterligare. Vi förväntar oss en avvaktande marknad med stor osäkerhet vart prisläget landar. Nu försvinner, till slut, de ryska virkesvolymerna vilket kan ge en balanserande faktor, säger Johan Freij, chef för affärsområde Skog & Lantbruk på Danske Bank och författare till rapporten.
Massa- och papperskonjunkturen är stark, men energipriserna pressar de europeiska pappersproducenterna utan egen massaproduktion. Dessa företag drabbas nu av en kostnadschock utan like. Många svenska pappersproducenter har däremot en egen produktion av massa. De genererar egen, förnyelsebar bioenergi från restprodukter som bark, svartlut eller grot samt egen vindkraft vilket i många fall ger dem helt självförsörjande på energi.
– De har ett mycket gynnsamt läge i nuvarande situation säger Johan Freij.
Danske Bank presenterar också förslag på vad svenska skogsägare kan göra för att anpassa sitt skogsbruk till de pågående klimatförändringarna. Förslag på åtgärder är mindre hyggen, större ståndortsanpassning, mera lövträd och hyggesfritt skogsbruk.
– För att skogen ska må väl även i framtiden så behöver vi nog anpassa vår skogsskötsel till ett förändrat klimat. Vi ser därför ett mer varierat skogsbruk som blir svårare och dyrare men kanske också roligare för den intresserade skogsägaren, säger Johan Freij.
Industrin skriker efter råvara samtidigt som vändningen redan skett på sågade trävaror. I stora delar av landet bedömer Danske Bank att det är ett ypperligt läge att avverka.
– Har du som skogsägare funderat på slutavverkning är rådet att göra det. Det kan bli ytterligare höjningar på massaved och framför allt energived, men det är timmerpriserna som är avgörande för besluten, säger Johan Freij avslutningsvis.
© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se