Komatsu lanserar nya skotare

Komatsu 835TX.

Vid lanseringen av årsmodell 2021 presenterar Komatsu Forest ett flertal nyheter på skotarsidan, inklusive en uppgraderad Komatsu 845 och ett helt nytt gallringskoncept, Thinning Experts (TX), där Komatsu 835TX och den nya Komatsu 825TX ingår.

I och med detta har hela Komatsus utbud av skotare nu fått en helt uppgraderad design, ny 4-cylindrig motor och nytt styrsystem. Optionen Bogie Lift Advanced blir tillgänglig för samtliga småskotare och dessutom släpps flera nyheter i MaxiFlee.

Komatsu 825TX är en 9-tonsskotare som riktar sig till det minsta segmentet på marknaden. Den tidigare minstingen på 11 ton, Komatsu 835, lanseras nu i en uppgraderad form med den nya modellbeteckningen 835TX. Dessutom uppgraderas Komatsu 845 som är en gallringsmaskin men även fungerar i lättare slutavverkning.

Samtliga nya skotare har uppgraderats med samma hytt som dagens Komatsu 855, 875 och 895. En nyhet är att orbitrolratten har ersatts av en elektrisk miniratt, som sitter i den högra joysticken. Den nya ratten möjliggör högre transporthastighet, 22–25 km/h beroende på modell.

– Att den gamla ratten försvunnit gör hytten ännu mer rymlig och arbetsmiljön tystare, eftersom det är mindre hydraulik i hytten, säger Daniel Grabbe, produktchef på Komatsu Forest.

Komatsu 825TX, 835TX och 845 är alla utrustade steg 5-motorer. Det innebär en rad fördelar; ett helt nytt adblue-system, nytt avgassystem och hydrauliska ventillyftare. 

Adblue-systemet är helt omarbetat, med fokus på förbättringar som ökar tillförlitligheten. Tanken har en ny placering i det främre, vänstra förvaringsutrymmet och den har en ny förbättrad lösning för påfyllning med både spillskydd och filtrering. En specialdesignad tratt gör påfyllningen snabbare genom avluftningskanaler.

En annan gemensam nyhet hos de nya skotarna är att de har utrustats med styrsystemet Maxixt, som presenterades på komatsus övriga skogsmaskiner förra året. Maxixt är ett komplett system för maskin- och aggregatstyrning, aptering, kraninställningar och administration, med funktioner och verktyg som ska ge full kontroll på virket från beställning fram till leverans vid väg.

Bogie lift advanced, som innebär att höger och vänster boggi kan styras individuellt, blir nu tillgänglig som tillval till komatsu 825TX, 835TXoch 845. Funktionen gör att skotaren får mycket bra framkomlighet vid hindertagning, något som är extra viktigt i områden med täta bestånd och smala stickvägar där det krävs smidiga maskiner med bra terrängegenskaper.

I samband med lanseringen av årsmodell 2021 släpps två stora nyheter i Maxifleet, Komatsus  verksamhetshanteringssystem. Det blir nu möjligt att genom platsinformationsdata visa den egna positionen på kartan, vilket kan hjälpa till i informationsutbytet mellan kollegor. Samtidigt kommer en ny funktion som hjälper till i det förberedande arbetet med skotarinstruktioner.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se

Komatsu 845TX.