Klimatberäkningar för ett hållbart byggande

Att bygga nytt och bygga om har stor miljöpåverkan. Med klimatberäkningar fortsätter Stockholmshem resan mot ett mer hållbart byggande, och målet att minska vårt klimatavtryck. Sedan 2019 beräknar vi alla nyproduktionsprojekt och nu börjar vi också  beräkna större ombyggnationer.

– Med klimatberäkningar får vi koll på exakt hur mycket de olika materialen och produkterna vi använder när vi bygger ger för utsläpp. Vi tar helt enkelt reda på var vår klimatpåverkan finns för att sedan kunna minska den, berättar Johanna Wikander, hållbarhetschef hos Stockholmshem.

Stockholmshem arbetar med klimatberäkningar sedan 2017, i tätt samarbete med systerbolagen Familjebostäder och Svenska Bostäder samt Stockholms stad. IVL Svenska Miljöinstitutet har varit med i samarbetet, och utvecklat beräkningsprogrammet som används. 

I januari 2022 kommer en lag om klimatdeklaration för nya byggnader.
– Vi ligger i framkant med klimatberäkningar bland bostadsbolag i landet. Det betyder att vi är steget före när lagen går igenom. Det är också viktigt i vårt arbete för att bli klimatneutrala, säger Johanna Wikander.

Sedan starten har Stockholmshem gjort ett tjugotal klimatberäkningar och sedan 2019 beräknas alla nyproduktionsprojekt. I år ska vi också börja beräkna utvalda större ombyggnationer.

Syftet med klimatberäkningarna är att vi ska lära oss vilka åtgärder som kan tas för att minska utsläppen.

– Det kan vara att välja andra material och byggkonstruktioner. I stället för betong eller metall som står för störst utsläpp, kan vi till exempel välja trä. Ett annat exempel är att använda mindre betong som gör att vi kan spara både pengar och klimat, förklarar Johanna Wikander.