Kan byggsäkerheten öka med alkomätare?

säkrare byggarbetsplats med alkomätare

Alkoholpåverkade arbetare ska såklart inte vistas på en byggarbetsplats, det vet alla. Samtidigt är det svårt att veta hur mycket rester av alkohol som kan finnas kvar i blodet efter en kväll med öl, vin eller sprit. Sannolikheten att du stött på en onykter person på ett bygg- eller anläggningsprojekt är därför stor. 

I skenet av de senaste årets allvarliga olyckor på byggarbetsplatser finns alla skäl att öka säkerheten, inte minst den som är kopplad till användning av alkohol och droger. Men kan man då vara säker på att en alkomätare verkligen ger rätt information om promillehalten?

Brittiska Alcosense, grundat av racerföraren Hunter Abbott, utvecklar och tillverkar alkomätare för privat och professionellt bruk. Deras Alcosense Ultra har en sensor på 200 mm² som är samma högkvalitativa sensor som används i flera av svenska polisen godkända alkomätare. Den mäter hur personen andas in i den, inklusive tryck, flödeshastighet och andningsvolym och läser av när exakt 1,2 liter luft utandats. Detta säkerställer att ett prov tas från den ”djupa utandningsluften”, den del av luften som innehåller den mest exakta nivån alkoholånga.

Prenumerera på Anläggningsvärlden helt utan kostnad. Klicka här!

Hunter Abbott menar att en liten mängd alkohol i blodet påverkar förmågan att operera ett fordon, även om det är under den lagliga gränsen. Och att om man inte kan köra säkert så ska man inte heller arbeta på en arbetsplats med maskiner och andra riskfyllda moment. Det är därför han menar att det är viktigt att kunna testa sig själv, så att man verkligen vet att man är nykter. 

”I alla sammanhang där alkoholpåverkade individer riskerar säkerheten kan alkomätare användas”.

Alkokontroller på arbetsplatser kan få blandade reaktioner, där vissa menar att det är översittarfasoner medans andra kan se att det bidrar till säkerheten för både dem själv och andra. Byggnads kollektivavtal reglerar dock möjligheterna för en arbetsgivare att testa sina anställda. Där står bland annat att “kontroller i avsikt att upptäcka alkohol- och drogmissbruk hos arbetstagare ska genomföras på ett sätt som inte medför kränkning av arbetstagarnas personliga integritet.”

– I alla sammanhang där alkoholpåverkade individer riskerar säkerheten kan alkomätare användas. Av tradition kopplas alkomätare till rattonykterhet, men det finns många områden där den kan fylla en viktig uppgift. Bygg- och anläggningsprojekt är definitivt sådana, säger Hunter Abbott, avslutningsvis.

Här kan du läsa fler nyheter inom bygg & anläggning

© Anläggningsvärlden 2024.
info@anlaggningsvarlden.se