Hitachi lanserar egen maskinstyrning

8591_hitachi_delvator_maskinstyrning

I förra veckan presenterade Hitachi den nya maskinmodellen ZX210X-6, som är utrustad med ett nytt maskinstyrningssystem för grävmaskiner. Systemet har utvecklats i samarbete med amerikanska Trimble.

Systemet omfattas av begreppet ”Tomorrow´s Job Site”, som framöver kommer att gälla ett helt paket av nya tjänster och funktioner som kan ingå vid investering i Hitachis entreprenadmaskiner. GPS-baserad maskinstyrning har förkortats till ICT, som står för Intelligent Communication Technologies.

Vad ICT handlar om för tillfället, är alltså att Hitachi nu kan leverera sina X-modeller med maskinstyrningssystem som är framtagna och specialanpassade för Hitachis maskiner. Systemen finns i olika utföranden efter kundens behov och betecknas 3DMG och 3DMC.

Båda systemen fabriksmonteras och 3DMC integreras dessutom in i maskinens hydraulik och stödjer föraren genom att sköta aggregatets rörelser utifrån ritningsmodellen.

De första X-maskinerna med 3DMC levereras inom kort ut till rentalmarknaden på den europeiska kontinenten. Introduktionen för den svenska marknaden är oklar i dagsläget.

En gissning är dock att Hitachis X-maskiner kan bli ett konkurrenskraftigt alternativ till befintliga system för maskinstyrning. Intressant är också att resultatet av fler utvecklingsprojekt i inom ”Tomorrow’s Job Site” är att vänta. Hitachi arbetar vidare med ytterligare ICT-projekt som kommer att handla om fler autonoma system för entreprenadmaskiner.

© Anläggningsvärlden 2018.
info@anlaggningsvarlden.se