Havels stubbfräsar säljs nu i Sverige

Finska Havels sortiment stubbfräsar finns nu i Sverige genom återförsäljaren Barrsäter Skog. Bland stubbfräsarna finns bland annat K-serien som även har en skopfunktion. På bilden syns K32 som väger 320 kilo och rekommenderad maskinvikt är 6-15 ton.

Stubbfräsarna från det finska företaget Havel säljs nu i Sverige av återförsäljaren Barrsäter Skog AB.

Havels stubbfräsar finns i tre olika produktlinjer. K-serien består av fräsarna K20, K32 och K40 samt den nya K10.Det är kraftfulla stubbfräsar med roterande blad för stubbfräsning i boendemiljöer.

K-serien uppges vara enkla att montera på grävmaskin. De fungerar även som en grävskopa vilket gör och man slipper onödiga redskapsbyten i arbetsflödet. Grävarbete, jordförflyttning och blandning av spån görs med skopfunktionen och när fräsarbetet är klart jämnar man slutligen till marken.

Havel L-16 är en stubbfräs som fungerar som en klipp och passar i stadsmiljöer och liknande. Med L16 behöver man inte avlägsna stubben med rötterna som man vanligtvis gör, utan stubben avlägsnas genom att fräsa den en bit under marken. Enligt uppgift leder detta också till att det går snabbare att ta bort stubben. Stenläggningar i trädgårdar och jordkablar förblir säkra eftersom man lämnar kvar stubbens rötter i marken.

Det är också en säker stubbfräs eftersom den inte slungar ut träbitar eller jordmaterial under användning. L16 fräser stubben bit för bit med sina tångliknande blad. De avtagbara och utbytbara bladen gör de enkla att slipa/byta.

Havel V5 är en enkel modell för sporadisk stubbfräsning. Den har en täljande funktion och väger endast 50 kilo och är därför enkel att transportera. Den uppges vara lättanvänd och kräver minimalt med underhåll. Havel V5 lämpar sig för grävmaskiner runt fyra ton och den kräver inte ytterligare hydraulik från grävmaskinen.

V5 förstör stubben genom att skiva den i delar under marknivå, varefter man kan jämna till området för att gräsmatta eller stenläggning. På samma sätt som med L16-fräsen, lämnar V5 omgivande stenläggningar och kablar i marken i fred eftersom man inte behöver avlägsna stubben med rötterna. 

© Anläggningsvärlden 2021.
info@anlaggningsvarlden.se

Film på Havels K-serie
Film på Havel L-16