GreenTecs armklippare nominerad till innovationspris

Det nya RX-huvudet från danska GreenTec är konstruerats i Strenx 700 höghållfasthetsstål från svenska SSAB, för gräs och sly i tuffa miljöer. Den är nominerad till Elmia Lantbruk Innovation Award.

Totalt har 13 produkter gått vidare och blivit nominerade till årets Elmia Lantbruk Innovation Award. I oktober avslöjas det vilka produkter som nått upp till guld och silver. För utmärkelsen guld krävs att produkten både är ny på marknaden och att tekniken är principiellt ny för produktområdet. 

För silver krävs att produkten är intressant, sticker ut bland de nominerade bidragen och innebär en utveckling av det svenska lantbruket. Juryns bedömning utgår från kriterierna nyhetsvärde, miljöpåverkan, arbetsmiljö, produktkvalitet och djurvälfärd.

– Vi ser en bredd och variation bland årets bidrag med nomineringar från både från djursidan och maskinsidan som är intelligenta, ökar effektiviteten och underlättar lantbrukarens vardag. Samtliga produkter bidrar till att skapa ett konkurrenskraftigt lantbruk, säger Carolina Axelsson, mässansvarig för Elmia Lantbruk och juryns ordförande.

Elmia Lantbruk arrangeras den 16–18 oktober på Elmia i Jönköping. Prisutdelningen för Elmia Lantbruk Innovation Award kommer att äga rum under festliga former på mässan den 17 oktober.

”Kapaciteten ökar också, då tomgångskörningen minimeras tack vare att klippning blir möjlig på båda sidorna av traktorn”

Nytt för i år är priset ”Folkets pris” som ger lantbrukare möjlighet att rösta på sin favorit bland de nominerade bidragen. 

En av produkterna som är nominerad till Elmia Lantbruk Innovation Award är GreenTec Spider som är en armklippare som kan monteras fram eller bak på traktorn och som har fördelen att föraren enkelt kan växla mellan att jobba på höger eller vänster sida av traktorn. Både arm- och klipphuvudets arbetsområde är 270 grader. Att kunna anpassa rörelsemönstret så pass mycket underlättar arbetet för föraren och ger en förbättrad arbetsmiljö. Kapaciteten ökar också, då tomgångskörningen minimeras tack vare att klippning blir möjlig på båda sidorna av traktorn. Ytterligare en fördel är att hydrauliksystemet ökar och minskar flödet beroende på hur trycket varierar. Systemet gör också att varvtalet på traktorn kan reduceras, vilket kan spara diesel med upp till 25 procent. 

GreenTecs produkter säljs i Sverige av YstaMaskiner AB.

Här kan du läsa fler nyheter inom entreprenadredskap

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se