Gjerstad satsar offensivt på tillväxt

– Vi mötte så småningom ett nästan existentiellt, strategiskt val; ”att äta eller ätas.” – Vi valde det förra och har nu lagt fram en strategi för förvärv och organisk tillväxt. Genom en större grupp kommer vi att kunna erbjuda våra kunder fler och bättre produkter och bra service, säger Tor Kjetilson Moe, vd och ägare på Gjerstad. Foto: Gjerstad Products, pressbild.

Den norska redskaptillverkaren Gjerstad gör ett offensivt försök att skapa en ledande nordisk koncern inom redskap till anläggningsmaskiner genom att etablera bolaget Construction Equipment Group.

– Flera ledande företag i branschen har redan undertecknat avsiktsförklaringar för att vare en del av resan, skriver Gjerstad Products i ett pressmeddelande.

– Vi är i en bransch som fortsätter att konsolideras. De små köps upp av de stora, eller de försvinner på grund av att konkurrensen blir för hård. Gjerstad Products mötte så småningom ett nästan existentiellt, strategiskt val; ”att äta eller ätas.” – Vi valde det förra och har nu lagt fram en strategi för förvärv och organisk tillväxt. Genom en större grupp kommer vi att kunna erbjuda våra kunder fler och bättre produkter och bra service, säger Tor Kjetilson Moe, vd och ägare på Gjerstad.

Företaget har även verksamhet i Sverige och Finland och omsätter nästan 200 miljoner norska kronor. Detta inkluderar även försäljning utanför Skandinavien, i första hand till den nordamerikanska marknaden.

Den norska redskapstillverkaren Gjerstad satsar nu på att skapa en ledande nordisk koncern inom utrustning för byggbranschen med etableringen av Construction Equipment Group. Gjerstad har ett brett produktsortiment men är kanske mesta kända för att tillverka skopor för extremt tuffa appilkationer. Foto: Per Eriksson.

Construction Equipment Group kommer att vara namnet på holdingbolaget i den nya nordiska gruppen med huvudkontor i Gjerstad på Sörlandet i Norge.

Förvärv kommer att vara centralt i företagets tillväxtstrategi som beskrivs som ambitiös.  För att möjliggöra investeringen har företaget ingått partnerskap med det norska investmentbolaget Explore Equity som nu är en del av den fortsatta strategin.

– Construction Equipment Group har redan undertecknat tre avsiktsförklaringar och förväntar sig att kunna lansera fler avtal framöver, avslöjar Tor Kjetilson Moe.

Han anser också att det är möjligt att skapa fördelar med den nya gruppstrukturen. Särskilt inom produktion, logistik, försäljning och administration. 

– I kombination med ökad volym och en effektivare kostnadsbas kommer koncernen ytterligare stärka sin konkurrenskraft och lönsamhet och lönsamhet till förmån för både kunder, anställda och ägare säger Tor Kjetilson Moe avslutningsvis.