Gallringsdrönare till prestigefull innovationslista

AirForestry, som utvecklar en drönare för skogsgallring, ligger med på Ny Tekniks topplista över landets mest innovativa företag. Foto : Staffan Claesson, pressbild.

Det svenska företaget AirForestry, som utvecklar en drönare för skogsgallring, har utnämnts som en av totalt 33 tekniska innovationsbolag på tekniktidningen Ny Tekniks prestigefulla 33-lista 2022.

Företagen på 33-listan är från många olika branscher men har enligt Ny Teknik en viktig sak gemensamt – en stark egen teknisk innovation med potential att förändra sin bransch och nå framgång internationellt.

– Att vi får ta plats på Ny Tekniks lista över de mest innovativa teknikbolagen i Sverige är hedervärt. Jag är framförallt stolt att teknisk innovation inom skogsbruket uppmärksammas när skogen är en nyckel för att lösa några av vår tids stora utmaningar, säger Olle Gelin, vd och medgrundare till AirForestry.

AirForestry har för avsikt att förflytta skogsbruket till luften. Istället för att hantera träd med maskiner på marken kan drönaren gallra träd, vilket effektiviserar skogsbruket. Gallringsdrönaren kvistar av, kapar stammen och lyfter sedan med sig trädet till en väg där timmerbilarna kan lasta.

– Tillsammans med skogsbolagen och skogsägare har vi nu möjlighet att ta skogsbruket till en helt ny nivå. Redan i början av nästa år räknar vi med att gallra vårt första träd. Vi har precis börjat vår resa och jag ser fram emot fortsättningen, säger Olle Gelin avslutningsvis.

Ny Teknik har presenterat 33-listan varje år sedan 2008 och syftet är att lista de bästa, mest innovativa och heta unga teknikbolagen på en och samma lista. Listan tas fram av Ny Tekniks egen redaktion och ska uppfylla följande kriterier: företaget är baserat på en egenutvecklad innovation, är max sju år, svenskt och ej noterat på någon handelsplats. Företagen bedöms också utifrån hur innovationen eller processer förhåller sig till FN:s hållbarhetsmål.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se