Gallringsdrönare deltar i innovationstävling

AirForestrys drönare som ska användas vid skogsgallring. Nu är den utnämnts att delta i innovationstävlingen Nordic CleanTech 2022.

Företaget AirForestry, som utvecklar en drönare som ska användas för skogsgallring, har utnämnts som en av 25 innovationsföretag som deltar i tävlingen Nordic CleanTech 2022 som arrangeras av investeringsnätverket CleanTech Scandinavia.

Med över 100 ansökningar från åtta olika branscher är AirForestry det enda företaget inom skogsnäringen att nomineras i årets upplaga av den prestigefulla tävlingen.

Enligt AirForestry har deras metod för skogsgallring flera fördelar för både klimat, miljö och skogsbolagen. Gallringdrönaren och verktyg drivs av el och nyttjar gravitationskraften för effektiv gallring.

Metoden använder hälften så mycket energi per gallrat träd jämfört med konventionella gallringsmetoder.

För skogsbolagen kan arbetsskador från framförallt av tunga gallringsmaskiner elimineras samtidigt som arbetet effektiviseras.

– Skogen och skogsbruket är en av de viktigaste pusselbitarna för att säkra en hållbar framtid. Idag samlar svenska skogar in dubbel så mycket koldioxid som det totala utsläppet i Sverige. Med hjälp av ny teknologi kan vi göra en hel industri fossilfri, samtidigt som vi bidrar till ett effektivare skogsbruk som är både bättre för skogsägare och klimatet, säger Olle Gelin, vd och medgrundare till AirForestry.

Finalen i Nordic CleanTech 202 avgörs i Oslo den 25-26 oktober. Syftet med tävlingen är att överbrygga gapet mellan startup-bolag, nya klimatinnovationer och riskkapital.

–  Mångfalden och kvaliteten på företagens lösningar för att hantera klimatförändringarna blir bara bättre och bättre, säger Laura Fostinone, Ventures och Innovationschef på Cleantech Scandinavia.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se