Fortsatt uppåt på skotarmarknaden

skotare_q1

Skogsforum har sammanställt Transportstyrelsens uppgifter över nyregistrerade skotare under årets första kvartal. Fjolårets starka marknad håller i sig men skotaråret har börjat starkast i södra Sverige.

Den tillverkare som ökat sina försäljning mest jämför med i fjol är Rottne som nu går förbi Ponsse som marknadstrea i Sverige.

John Deere är fortfarande marknadsledare och behåller sina marknadsandelar som i fjol medan tvåan Komatsu tappar något. De som ökar är främst Gremo och Rottne. Totalt registrerades 66 skotare första kvartalet 2018 jämfört med 65 maskiner samma period i fjol.

I fjol såldes 36 procent av alla nya skotare i Götaland. Hittills i år har hela 45 procent av de nyregistrerade maskinerna gått till den södra landsdelen. Det här ser ut att gynna tillverkarna som har sin hemvist och sin starkaste marknad här, Rottne och Gremo. Det innebär också att det har sålts fler skotare i de lägre lastvikterna än om man jämför med fjolåret. Här är det Rottnes F10D och F11D som går bra tillsammans med Gremos 1050F och JohnDeeres 810E som dock snart försvinner från marknaden.

Två nya mindre gallringsskotare i G-serien har aviserats från JohnDeere och de förväntas presenteras fram mot sommaren och troligen premiärvisas på finska FinnMetko-mässan i slutet av augusti.

Sampos skotare saknas fortfarande i registreringsstatistiken trots att flera redan är levererade under fjolåret. Det samma gäller Gremos nya 750F där första maskinerna sålts till kund i år men ännu inte syns i statistiken. Uppgifterna kommer att tas med i kommande marknadssammanställningar så snart registreringsdata finns hos Transportstyrelsen.

Tittar man på maskinernas genomsnittliga lastvikt så låg den på 14,8 ton i fjol för hela landet. Hittills i år ligger den siffran ett halvt ton lägre, 14,3 ton. Främst beroende på att det sålts fler mindre skotare.

Den genomsnittliga lastvikten minskar i både Götaland och Svealand medan den ökar i Norrland. Tittar man på den totala fördelningen av skotarna efter lastvikt så ökar mindre skotare med lastvikter i intervallet 9-11 ton och de största över 18 ton. Skotare i viktklassen 15-18 ton minskar i andel.

© Anläggningsvärlden 2018.
info@anlaggningsvarlden.se

skotare_q1_av_1804