Fortsatt högt tempo i skogsindustrin

Det går bra för svensk skogsindustri. Produktionstakten är stark, priserna är kvar på höga nivåer och ser dessutom ut att fortsätta stiga när det gäller trävaror, förpackningsmaterial och massa. Foto: Per Erikssson.

Produktionstakten i svensk skogsindustri är stark, priserna är kvar på höga nivåer och ser dessutom ut att fortsätta stiga när det gäller trävaror, förpackningsmaterial och massa. Det visar bransch-organisationen Skogsindustriernas senaste marknadsrapport.

– Det fanns förväntningar på fortsatt men avtagande tillväxt i världsekonomin. Dessa utsikter har grusats på grund av Kinas nolltoleranspolitik mot covid och kriget i Ukraina. Skogsindustrin har hittills i år gått bra. Framöver kan industrin dock mer påtagligt påverkas av flaskhalsarna inom logistiken, de markant högre transport- och energipriserna och en allmänt svagare global efterfrågan, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Skogsindustrierna.

Under fjolåret slog de svenska sågverken produktionsrekord. Leveranserna har fortsatt att ligga på höga nivåer och i mars i år uppnåddes de största leveranserna någonsin för en enskild månad. Under först kvartalet i år var produktionen fyra procent högre jämfört med fjolåret.

– Sverige spelar en viktig roll genom att kunna erbjuda Europa, och andra delar av världen, ett alternativ till ryska trävaror när rysk export begränsas. Hur marknadsbalansen sedan utvecklas framöver är osäkert. Inte minst är det ovisst hur inflödet av ryska trävaror till Europa verkligen har sett ut innan sanktionerna slagit igenom fullt ut i början av juli, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker trävaror på Skogsindustrierna.

För grafiskt papper har svag lönsamhet och nedlagda bruk lett till att produktionen minskat – och denna nedgång väntas fortsätta. Till och med april låg produktionen 14 procent lägre än året innan. Minskad produktionskapacitet, ökade energikostnader och en långvarig strejk i Finland har bidragit till högre försäljningspriser för svenskt grafiskt papper.

De genomsnittliga priserna på förpackningsmaterial har under ett år ökat med mellan 20 och 30 procent. Ökade kostnader för insatsvaror och transporter, tillsammans med en stark efterfrågan har sannolikt drivit upp priserna.

© Anläggningsvärlden 2022.
info@anlaggningsvarlden.se