Byggstart för jätteprojekt i Forsmark

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhrati tar första spadtaget på SKB:s sluförvar av kärnbränsle tillsammans med Fabian Sjöberg, kommunstyrelsens ordförande i Östhammars kommun och Stefan Engdal, vd för SKB. Fotograf: Frida Karlsson SKB

Onsdagen den 15 januari togs första spadtaget på bygget av det svenska kärnbränseförvaret i i Forsmark, Östhammars kommun. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari närvade för att officiellt inleda det stora byggprojektet. Slutförvaret kommer att vara klart för deponering under 2030-talet och fullt utbyggt på 2080-talet.

Sverige är ett av de länder i världen som kommit längst med planeringen och byggandet av ett förvar för kärnavfallet. Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB), som ägs av kärnkraftverken i Sverige, har forskat och utvecklat teknik för geologisk slutförvaring av landets kärnavfall i mer än 40 år. Under hösten förra året fick SKB det efterlängtade miljötillståndet samt verkställighetsförordnande från Mark- och miljödomstolen, vilket innebär att byggarbetet nu kan påbörjas.

– Det är en historisk dag för det svenska kärnavfallsprogrammet. Vi tar ett viktigt steg och spadtag för en slutlig lösning för det använda kärnbränslet. Vi skapar därmed goda förutsättningar för en fortsatt fossilfri elproduktion, säger Stefan Engdahl vd för SKB.

– Det här är ett mycket viktigt steg i svensk kärnkraftsverkshistoria där man utvecklat en lösning där vi nu kan ta hand om kärnbränsleavfallet, säger kilmat- och miljöminister Romina Pourmokhrati.

Fullt utbyggt kommer anläggningen för slutförvaret av det svenska kärnbränsleavfallet se ut som bilden. Anläggningen kommer bestå av sex mil tunnlar där avfallet ska kunna förvaras i 100.000 år. Bild: SKB, pressbild

Byggandet av Kärnbränsleförvaret kommer att ta tio år innan deponering kan inledas, därefter kommer förvaret att byggas ut succesivt under lång tid. Nu påbörjas två år av ovanjordsarbeten, bland annat med anläggande av bergupplag och vattenreningsanläggning, kapselbro över kylvattenkanalen och skogsröjning. Efter det inleds bergarbetet ner i urberget.

”Totalt handlar det om cirka 5.000 arbetstillfällen där cirka 3.500 är personer som går i pension som ska ersättas”

Enligt Stockholms handelskammare kommer effekterna av etableringen av slutförvaret innebära stora effekter på den lokala ekonomin i de norra delarna av Uppland fram till 2035. Framförallt när det gäller investeringar och arbetstillfällen.

– Totalt handlar det om cirka 5.000 arbetstillfällen där cirka 3.500 är personer som går i pension som ska ersättas. Till det kommer 1.500 nya arbetstillfällen som ett resultat av olika nyinvesteringar i olika branscher till följd av byggandet av slutförvaret, säger Tomas Stavbom, Uppsalachef på Stockholms handelskammare till Upsala Nya Tidning.

Här kan du läsa fler nyheter inom markarbeteten

© Anläggningsvärlden 2025
info@anlaggningsvarlden.se