Hög efterfrågan på byggvaror, förpackningar och energi har den senaste tiden lett till höga priser på skogsråvara. Men enligt skogsbolaget Billerud kan prisutvecklingen för de olika virkessortimenten skilja sig åt framöver.
I en global högkonjunktur där byggsektorn gått för högtryck under hela 20-talet, dopad med låga räntor och statliga stödåtgärder som gynnat byggande, har efterfrågan på virke varit stort. Ekonomisk osäkerhet, ökande kapitalkostnader och förändrade konsumtionstjänster efter pandemin, gör dock nu att behovet av virke minskar, såväl för byggföretagen som för privatmarknaden.
Sedan sommaren viker priset på sågade varor.
– Priset på sågat har under ett par år, fram till i somras, stigit betydligt mer än priset på timmer. Gapet mellan sågverkens intäkt för sågad vara och kostnad för timret skapar ett tryck uppåt på timmerpriset. Men skulle priset på sågat fortsätta sjunka och timmerpriset stiga, så kan trycket uppåt på timmerpriset minska förr eller senare. Det är en risk som skogsägare som funderar på när de ska föryngringsavverka nu bör ta större hänsyn till än tidigare, säger Fredrik Rajala.
Priset är fortsatt högt för timmer, massaved och skogsbränsle. Höga priser på energi gör att betalningsförmågan för bränsle är mycket god och i rätt geografier kan sortimentets höga pris öka förtjänsten för avverkning. Förutom att höja energipriserna har kriget i Ukraina hindrat rysk export av fiber, vilket skapat turbulens på fibermarknaden.
– Den globala efterfrågan på fiberbaserade förpackningar är strukturellt god. Billeruds behov av svensk fiber fortsätter att öka varje år och tack vare våra högförädlade produkter kan vi erbjuda skogsägarna mycket konkurrenskraftiga villkor. Massavedspriserna har ökat sedan i våras och ligger nu på högre nivåer. Gallring är alltid rätt och kanske lite extra rätt nu med tanke på priserna, menar Fredrik Rajala.
Enligt Billerud är relationerna med privata skogsägare mycket viktiga och företaget ser gärna att samarbetet med lokala partners stärks ännu mer. Fokus ligger inte att bara på de affärer vi gör i dag, utan minst lika viktigt är att skapa värde tillsammans på lång sikt. Fredrik tror på en långsiktigt hög efterfrågan på skogsråvara.
– Jag tror att vi i framtiden hellre använder skogsfiber än plast, hellre bygger i trä än i betong och hellre eldar cirkulära restprodukter från skogen än gas och olja. Behovet av skogsråvara kommer på lång sikt att vara stort. Men det är alltid svårare att säga vad som händer i närtid. Genom att sprida ut avverkningar över tid jämnar man ut intäkterna. Vill man sälja till historiskt höga prisnivåer, då är det bra att göra affärer nu, säger Fredrik Rajala, avslutningsvis.
© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se