Amas lanserar stubbklipp från VTN

Amas Svenska AB lanserar nu en helt ny stubbklipp för effektiv skörd och brytning av stubbar.

Så mycket som 20 procent av ett träds energi sitter i stubben.

– Det är dumt att lämna så mycket som 20 procent av ett träds energi kvar i skogen, när det kan bli bioenergi som kan utvinnas och är bättre ur klimatsynpunkt än fossila bränslen, säger Magnus Uppsten, säljare på Amas Svenska AB, som sålt det första exemplaret av stubbklippen från den italienska redskapstillverkaren VTN.

Köparen av den nya stubbklippen är Träd och Stubbhantering i Väst AB i Bollebygd.

Det nya verktyget från VTN både skördar, bryter, klipper och flisar stubbarna. Verktyget är lämpligt att använda både direkt på avverkade ytor eller på en återvinningsanläggning. Utformningen på käften gör det enkelt att få med sig hela stubben och därefter bearbeta ner den till lämplig storlek. Kvar blir en tom yta som ger goda förutsättningar för nya plantor.

– Det kan tyckas se brutalt ut att använda en stubbklipp, men fakturm är att den gör mindre ingrepp på ytan än traditionell markberedning, förklarar Magnus uppsten.

– Man har länge sneglat på potentialen att ta vara på stubbarnas energi, många försök har gjorts med varierad framgång sedan 1970-talet, vi är glada att VTN har utvecklat ett koncept som är effektivt och skonsamt, det är ett välkommet verktyg som stärker oss som leverantör av återvinningsverktyg säger Ulf Dolfei, vd på Amas Svenska AB.

VTNs nya stubbklipp går under modellbeteckningen SC och finns i två modeller SC12 och SC21, passar bärarmaskiner från 15 till 35 ton.

© Anläggningsvärlden 2020.
info@anlaggningsvarlden.se

SONY DSC