Biologiskt förorenade jordmassor återvinns med ånga

Med hjälp av jordångmaskinen, som fått namnet SoilSaver 20, kommer stora mängder jordmassor att kunna återanvändas, istället för att deponeras, vilket innebär stora vinster för miljön.

Fallopia japonica, eller Parkslide, är en fruktad invasiv växt som idag utgör en betydande utmaning i hela Europa inklusive Sverige. Den har en snabb spridningsförmåga och kan orsaka stora skador på byggnader, infrastruktur och biologisk mångfald.

En av de vanligaste metoderna för att bekämpa Parkslide är utgrävning av infekterad jord. 

Parkslide har ett komplext rotsystem, även känt som rhizomer, som kan sträcka sig djupt ner i marken. För att säkerställa att alla växtdelar tas bort och inte kan växa ut igen måste man oftast gräva minst 3 meter på djupet och upp till 7 meter på bredden från anläggningens utgångspunkt. Detta beror på att även små fragment av rhizomen kan leda till ny tillväxt. Om det inte utförs noggrant kan plantan lätt gro igen och fortsätta spridas. Det innebär att man i yttersta fall kan behöva gräva upp 460 kubikmeter jord för att få bort en enda planta. Det motsvarar 23 lastbilslass!

Deponi av mark som innehåller Parkslide är inte hållbar. Deponering innebär betydande kostnader, både i form av transporter och avgifter för deponi. Det ökar också behovet av nya deponier, vilket i sig är en miljöbelastning. Jord som deponeras ska behandlas som specialavfall och felaktig hantering kan göra att växten sprids från deponiområdet till närliggande mark.

Att deponera denna jord är inte heller hållbart. Deponering bidrar till ökade koldioxidutsläpp på grund av transporter, och det berövar oss resurser i form av jord som annars skulle kunna användas i bygg- och anläggningsprojekt. Det blir alltså en kortsiktig lösning som får negativa konsekvenser för både miljö och ekonomi.

”Maskinen har en kapacitet på upp till 20 ton per timme beroende på jordens fuktighet och lerhalt. Maskinen använder omkring 1.000 liter vatten och 90 liter diesel i timmen”

Det norska företaget SoilSteam har tagit fram en unik maskin byggd på världsledande teknologi, som steriliserar och återvinner jord med ånga. Genom att injicera ren vattenånga i marken med invasiva främmande arter, ogräs eller jordburna sjukdomar, steriliserar SoilSaver 20 jorden och återställer växtmiljön vilket ger en ren jord utan kemikalier som exempelvis glyfosat.

En hjullastare transporterar först massor in i en sorteringsanläggning, för att få ut stora växter och stenar. Jordmassorna överförs sedan till SoilSaver på ett transportband. Inuti maskinen ångas jorden vid en temperatur på 90 grader och några minuter senare kommer den renade jorden ut på ett transportband i andra änden.

SoilSaver kan transporteras till vilken plats som helst där marksanering krävs, vilket gör den lämplig för alla typer av projekt där jorden är biologiskt förorenad. De olika modellerna har kapaciteter från 5–40 ton behandlad jord per timme, beroende på jordkvalitet, temperatur och luftfuktighet.

Den fruktade och invasiva växten Parkslide utgör en betydande utmaning i hela Europa inklusive Sverige. Den har sitt ursprung i Japan och har en snabb spridningsförmåga och kan orsaka skador på byggnader och infrastruktur. Foto: Per Eriksson

Det enda som behövs är tillgång till vatten och någon som säkrar markmatningen till maskinen. SoilSaver är utrustad med avancerad mjukvara som säkerställer resultatet av behandlingen (tillräckligt hög temperatur och tillräckligt lång tid) – och hela systemet är online och övervakas av SoilSteams huvudkontor.

Enligt SoilSteam är det ett mer hållbart tillvägagångssätt att återta den infekterade jorden med en SoilSaver. Metoden går ut på att ångbehandla jordmassorna så att Parkslide (och annat ogräs) inte överlever. Denna process resulterar i att jorden kan återanvändas istället för att deponeras.

Ett av företagen som investerat i en Soilsaver är det norska entreprenadföretaget Dokka Entreprenør som i somras använde maskinen i ett vägprojekt i Javnaker där man ångade jord för att kunna använda den igen. Dessutom var den innovativa lösningen en del av anledningen till att företaget fick projektet.

Maskinen har en kapacitet på upp till 20 ton per timme beroende på jordens fuktighet och lerhalt. Maskinen använder omkring 1.000 liter vatten och 90 liter diesel i timmen. Men trots detta är miljövinsterna större tack vare att man slipper alla transporter och kostnader för deponi. SoilSteam och Dokka Entreprenør planerar att använda denna teknik i flera projekt i framtiden. 

Standard Norge har nyligen inrättat en standardiseringskommitté som ska utarbeta en standard för värmebehandling av jord. Standarden är planerad att skickas ut på remiss 2025 och vara färdig mot slutet av samma år. Branschorganisationen Maskinentreprenørenes Forbunds resursgrupp för trädgårdsmästare deltar i standardiseringsarbetet.

Här kan du läsa fler nyheter inom markarbeten

© Anläggningsvärlden 2024
info@anlaggningsvarlden.se