Nu kommer den nya åttahjuliga skördaren Komatsu 951XC för slutavverkning i brant terräng och på mjuka marker. Den nya skördaren uppges även vara optimerad för att användas tillsammans med Komatsu C164 – ett skördaraggregat speciellt utformats för avverkning av stora träd.
Maskinkonstruktionen är mycket lik Komatsu 951, även om det finns vissa skillnader. Komatsu 951XC har samma hjulstorlek som 931XC, vilket ska göra maskinen mer kompakt och maskinlängden för 951XC blir kortare än för 951.
Den nya skördaren har en dragkraft på 242 kilonewton (kN). Enligt Komatsu innebär den hydrastatiska transmissionen att motoreffekten kan utnyttjas fullt ut, vilket ska ge fördelar i svår terräng med bra klättringsegenskaper. Detta kommer sig av att maskinen har en stor hydrostatpump som kan hålla hägre hastighet vid hög dragkraft.
– Det speciella med 951XC är att den kombinerar styrkan hos en 951 med en extremt kompakt design. Eftersom den har ungefär samma dimensioner som 931XC kan den användas i tätare bestånd, säger Joakim Johansson, produktchef för skördare på Komatsu Forest.
Komatsu 951XC har ny arbetshydraulik för att bättre utnyttja hydraulmotorn. Den nya arbetshydrauliken ger också snabbare matning från start till maxhastighet samt gör att sågmotorn kan arbeta på ett ännu mer effektivt sätt. Maskinen är även utrustad med navreduktion vilket är en fördel vid arbete i besvärliga förhållanden som brant, snöig eller blöt terräng, eftersom det ökar boggins livslängd.
Jämfört med 951 har Komatsu 951XC ett betydligt kortare avstånd från kranens centrum till framhjulen. Det skapar ett större arbetsområde framför maskinen. Det ger en stor fördel eftersom föraren kan jobba på kortare räckvidd vilket i sin tur innebär att kranen blir starkare.
De åttahjuliga skördarna i Komatsus XC-serie en dubbelpendlande boggi på bakramen – bestående av en pendlande bakaxel i kombination med en boggi – vilket ger maskinerna helt unika köregenskaper.
– Vår dubbelpendlande boggi är en innovation som vi är mycket stolta över. Förutom att öka stabiliteten genom att sänka maskinens tyngdpunkt följer maskinen ojämnheter i terrängen på ett förlåtande sätt samtidigt som den ger utmärkt framkomlighet i utmanande terrängförhållanden, säger Joakim Johansson, avslutningsvis.
© Anläggningsvärlden 2023.
info@anlaggningsvarlden.se